Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Massademonstratie roodhemden in Bangkok

Massademonstratie roodhemden in Bangkok
Ten minste 30.000 roodhemden, aanhangers van de oppositiepartij Verenigd Front voor Democratie, hebben zich zondag verzameld in Bangkok. Volgens de politie was dit de grootste protestbijeenkomst sinds de dodelijke militaire aanval op hun massa anti-regeringsprotesten van 19 mei vorig jaar.

De demonstranten, in hun rode kleren als handelsmerk, brachten het verkeer in delen van de hoofdstad tot stilstand terwijl ze richting het chique winkelcentrum trokken. Ze hebben aangekondigd om tweemaal per maand een bijeenkomst te houden in Bangkok om de vrijlating te eisen van hun leiders die gevangen zijn gezet na hun in april en mei vorig jaar.

Oud-premier Thaksin Shinawatra, die voornamelijk steun krijgt van de arme en arbeidersklasse, richtte zich in een 10-minuten-durend telefoongesprek tot de demonstranten. “Ik bewonder u voor uw sterke harten voor de democratie. Het idee van verzoening van de regering is het achtervolgen van mensen om ze te kunnen arresteren, zodat de Reds niet meer zullen bestaan.” vertelde hij de menigte.

“Ik ga mijn best doen voor de vrijlating van onze gevangen leiders en wil degenen die hun leven verloren hebben herdenken,” zei Jatuporn Prompan, een parlementslid en een van de oppositieleden die geconfronteerd werd met beschuldigingen van terrorisme.

De protestdemonstraties van zondag kwamen op het moment dat minister-president Abhisit Vejjajiva, wiens ambtstermijn aan het einde van dit jaar afloopt, een nieuwe verzorgingsstaat pakket had aangekondigd. Dit pakket is ontworpen om de lage-inkomensgroepen te helpen en de sociale ongelijkheid aan te pakken.

De groep demonstranten kwamen voor het laatst bijeen op 19 december vorig jaar en trok toen ongeveer 10.000 mensen, ondanks het noodtoestands verbod op bijeenkomsten van meer dan vijf mensen, die werd opgeheven eind vorige maand.


Reageren