Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Gezondheid

Thailand behoort tot één van de veiligste landen van Zuid-Oost Azië als het gaat om je gezondheid. Je zult er niet snel ziek worden en mocht dit wel gebeuren, dan kun je gebruik maken van de uitstekende gezondheidszorg in Thailand. Omdat Thailand toch een ander klimaat en een andere cultuur heeft, doe je er wel verstandig aan een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het nemen van vaccinaties.

Vaccinaties en inentingen

Als je naar Thailand reist, zijn er een aantal vaccinaties en inentingen die aanbevolen worden: Slaap onder een klamboe

DTP

Een DTP-inenting beschermt tegen de ziektes Difterie, Tetanus en Polio en geeft een bescherming gedurende een periode van 10 jaar. Je kunt de DTP-inenting het beste minimaal één à twee weken voor vertrek nemen, maar een dag voor vertrek zou ook nog kunnen omdat je als kind al een keer het DTP vaccin hebt gehad. Houd er wel rekening mee dat je pijn op de injectieplaats kunt krijgen als bijwerking of hoofdpijn.

Hepatitis A

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, overgebracht door slechte hygiëne. Het vaccin tegen Hepatitis A is zeer veilig en kun je het beste minimaal twee weken voor vertrek nemen. De beschermingsduur van de vaccinatie is 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het soort merk. Als je binnen 6 tot 12 maanden je tweede inenting haalt, ben je voor 25 jaar beschermd. Verder helpt een goede hygiëne ook bij het voorkomen van Hepatitis A, dus was je handen voor het eten en na een toiletbezoek.

Gele koorts

Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je via Centraal-Afrika of Zuid-Amerika naar Thailand reist. Het vaccin tegen gele koorts krijg je éénmaal toegediend, waarna je voor 10 jaar beschermd bent.

Eerstehulp-doos

De meeste EHBO-artikelen zijn verkrijgbaar bij de apotheken in de grote steden, maar als je naar meer afgelegen gebieden reist, kan het handig zijn om de volgende zaken in je eerstehulp-doos te hebben:
  • Persoonlijke medicijnen
  • Aspirine of pijnstillers tegen koorts en pijntjes
  • Ontsmettingsmiddel
  • Iets tegen uitdroging of diarree (bijvoorbeeld ORS en Norit)
  • Muggenmelk (DEET)
  • Pleisters en verband
  • Schaartje
  • Pincet
  • Thermometer

Malaria

In Thailand komt malaria vooral voor bij de grenzen met Laos, Myanmar (Birma), Cambodja en Maleisië en in het binnenland. Je kunt je hier tegen weren door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen en gebruik te maken van het insectenwerende middel DEET. Malaria-tabletten hoef je niet in te nemen.

Malariamuggen zijn vooral ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend actief. Het is dus verstandig om onder een muskietennet te slapen. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Reizigersdiarree

In de eerste twee weken van een reis krijgt ongeveer een kwart tot de helft last van reis diarree. Reizigersdiarree ontstaat meestal door het eten of drinken van besmet voedsel of drinkwater. Als je eenmaal diarree hebt is het belangrijk om je vocht aan te vullen, zeker als je meer dan vijf keer per dag diarree hebt. Als je langer dan een paar dagen diarree hebt is het verstandig om ORS (Oral Rehydration Salts) te nemen. Het vocht wordt dan sneller opgenomen en bovendien vul je het zout aan, dat je verliest met de diarree. Lees ‘Eten & drinken’ hieronder voor een aantal tips om reizigersdiarree te voorkomen.

Eten & drinken

Drink veel waterGebruik alleen water uit flessen met een verzegelde dop, ook om je tanden te poetsen of om ijs te maken. Ongepasteuriseerde melk moet ook gekookt worden, hoewel gepasteuriseerde of gehomogeniseerde melk beschikbaar is. Pas op voor zuivelproducten die zijn gemaakt met ongekookte melk. Eet alleen vlees en vis dat goed gekookt is, bij voorkeur warm geserveerd, maar niet opgewarmd. Vermijd verder rauwe groenten en ongeschild fruit.

Jetlag

Een jetlag is een tijdelijke bioritmestoornis die kan optreden wanneer je meerdere tijdzones doorkruist tijdens een vlucht. De symptomen zijn vaak slaapstoornissen, vermoeidheid, hoofdpijn of buikpijn.

Tips om een jetlag te voorkomen:

  • Probeer je reis zo te plannen dat je in de namiddag of de vroege avond aankomt, zodat je ter plaatste nog voldoende nachtrust voor de boeg hebt en je sneller kunt wennen aan het tijdsverschil.
  • Rust goed uit voor je vertrekt. Neem genoeg tijd om je koffers te pakken en de luchthaven te bereiken. Je hebt veel meer stress wanneer je op het laatste moment alles bij elkaar moet graaien.
  • Voor reizen richting het oosten, kun je het beste de dagen voor vertrek steeds iets vroeger op staan en gaan slapen. Voor reizen westwaarts geldt het omgekeerde.
  • Drink voldoende water om uitdroging te vermijden tijdens de vlucht en eet licht en gezond, niet te veel. Vermijd cafeïne en alcohol.
  • Zet al tijdens de reis je klok op het lokale uur van je bestemming.
  • Probeer een uiltje te knappen of te slapen. Vraag desnoods om een kussen en oogmasker. Neem eventueel oordopjes mee aan boord.

De Hitte

Het kan enige tijd duren voordat je gewend bent aan de drukkende hitte en vochtigheid in Thailand. Doe het daarom de eerste paar dagen rustig aan in Thailand en drink veel water. Vermijd de middagzon en rust regelmatig uit in de schaduw. Als je na een paar dagen geacclimatiseerd bent blijven uitdroging en zoutgebrek op de loer liggen. Blijf dus veel water drinken en neem eventueel de zoutoplossing ORS. Bescherm je in ieder geval goed tegen de zon door zonnebrandcrème te gebruiken en een hoed en zonnebril te dragen. Het beste kun je ruime en loszittende kleding dragen, bij voorkeur van 100% katoen.

Medische voorzieningen

Het is aan te raden je te verzekeren tegen medische kosten als je naar Thailand reist. Als je je verzekeringspas meeneemt, kan de betaling van ziekenkosten meteen worden afgehandeld als je een bezoek brengt aan een ziekenhuis. De ziekenhuizen in Bangkok en de rest van Thailand zijn zeer modern en schoon. Ook de kwaliteit is goed, er komen zelfs mensen van over de hele wereld naar Thailand om zich te laten behandelen. Ook voor oog- of tandheelkundige hulp ben je in Thailand in goede handen, vooral in Bangkok. In noodgevallen verlenen militaire ziekenhuizen hulp aan toeristen, in andere gevallen kun je het beste naar een particulier ziekenhuis gaan, waar de zorg nog beter is dan in de openbare ziekenhuizen.
Lees verder: Geldzaken >