Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Cultuur

Traditionele Thaise danseressen voor Wat Arun

De Thaise cultuur is gevormd door vele invloeden uit onder andere China, Laos, Birma, Cambodja en India. De nationale godsdienst van Thailand is het Theravada boeddhisme en is belangrijk voor de moderne Thaise identiteit. Het Thaise boeddhisme is in de loop der jaren geëvolueerd uit een groot aantal regionale overtuigingen met oorsprongen uit het hindoeïsme, animisme en voorouderverering.

De officiële kalender in Thailand is gebaseerd op de oosterse versie van de boeddhistische Era, die 543 jaar voorloopt op de Gregoriaanse (westerse) kalender. Bijvoorbeeld, het jaar AD 2010 is 2553 in Thailand.

Bevolking

Thailand wordt bevolkt door verschillende etnische groepen, waarvan sommige zich overlappen in Birma, Laos, Cambodja en Maleisië. Overzeese Chinezen vormen ook een aanzienlijk deel van de Thaise samenleving, met name in en rondom Bangkok. Hun succesvolle integratie in de Thaise samenleving heeft het mogelijk gemaakt voor deze groep om standpunten van de economische en politieke macht te houden.

Zoals de meeste Aziatische culturen, is respect voor de voorouders een essentieel onderdeel van de Thaise spirituele praktijk. Thaise mensen hebben een sterk gevoel voor gastvrijheid en vrijgevigheid, maar ook een sterk gevoel voor sociale hiërarchie. Anciënniteit is een belangrijk begrip in de Thaise cultuur. Ouderen nemen volgens de traditie de besluiten in families of bij ceremonies. Oudere broers en zussen hebben plichten jegens jongere.

Taboes in Thailand zijn het aanraken van iemands hoofd of wijzen met de voeten. Het hoofd wordt beschouwd als de meest heilige en de voet het smerigste deel van het menselijk lichaam. De Thaise samenleving is in de afgelopen jaren beïnvloed door de op grote schaal beschikbare multi-language pers en media. Er zijn een aantal Engelse en tal van Thaise en Chinese kranten in omloop; de meeste populaire Thaise tijdschriften gebruiken Engelse krantenkoppen als een chique glamour factor. Veel grote bedrijven in Bangkok opereren ook in het Engels of andere talen.

Media

Thailand heeft de grootste krantenmarkt in Zuidoost-Azië met een geschatte oplage van ten minste 13 miljoen exemplaren per dag in 2003. Zelfs buiten Bangkok in de provincies, bloeit de media op. Volgens Thailand’s Public Relations Department Media Directory 2003-2004 bijvoorbeeld, zijn er in de negentien provincies Isan, in de noordoostelijke regio van Thailand, 116 kranten, radio en televisie-zenders.

Meer over de cultuur van Thailand: