Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Sport

Thailand is een ideale bestemming voor sportliefhebbers. De schitterende kust in het zuiden is zeer geschikt voor watersporten zoals zeilen, windsurfen, kitesurfen, waterskiën en diepzeevissen. Ook is Thailand een zeer geliefde plek om te gaan duiken en snorkelen vanwege het kraakheldere water en de prachtige koraalriffen.
In Noord-Thailand kun je heerlijk wandelen, kanoën, raften, klimmen en trektochten maken door de hooggelegen bossen met mooie watervallen, grotten en fauna. Voor mensen die van avontuur houden zijn er ook voldoende mogelijkheden zoals varen op een bamboevlot, wildwatervaren, tochten per olifant en klimtochten. Houd je van meer actie en beweging, dan is een Muay Thai training of een potje Takraw misschien iets voor jou.

Duiken en snorkelen

Duikers in de buurt van PhuketThailand is met zijn talrijke koraalriffen en vele duikscholen dé duikbestemming bij uitstek voor zowel beginners als gevorderde duikers. Vooral rond de Andamanse kust liggen adembenemend mooie riffen, gapende diepten en torenhoge onderwaterpieken. In veel gevallen is het zicht onder water zeer goed, tot meer dan 30 meter. In de zee zijn vele verschillende dieren te zien, waaronder walvishaaien, clownvissen, inktvissen en schildpadden. Bovendien is de watertemperatuur altijd aangenaam.

De mooiste plekken om te duiken en snorkelen zijn de marine parks rond de eilandengroepen van Surin, Similan en Tarutao in de Andamanse Zee, Angthong aan de westkant van de Golf van Thailand en Ko Chang aan de oostkant. Helaas is het ooit zo ongerepte Koh Phi Phi erg beschadigd door ankers en snorkelaars die stukjes koraal afbreken.

Omdat de moessons slecht weer met zich meebregen, kan er langs de Andamanse kust het best gedoken worden van november tot april en in de ondiepere wateren van de westelijke Golfkust het beste tussen januari en oktober. Langs de oostkust kun je het hele jaar door duiken. Duiktrips kunnen variëren van een dag tot meerdere dagen en vaak staat er bij een rondreis ook een middag snorkelen op het programma.

Zeilen

Zeilboten tijdens de Phang Nga Bay RegattaDe mooie kustlijn van Thailand is een zeer geliefd gebied om zeiltochten te maken langs de prachtige eilanden en baaien. In Hua Hin kunt u een jacht huren of u bij een bemanning aansluiten. Phuket is ook een goede plek om een zeiltour te boeken of zelf een zeilboot te huren. Een aantal zeiltours duren meerdere dagen en daarbij doet u bijvoorbeeld eilanden als Koh Phi Phi en Phang Nga Bay (James Bond eiland) aan. De omstandigheden om te zeilen zijn het gehele jaar goed.

Windsurfen en andere watersporten

De meeste mogelijkheden om te gaan windsurfen in Thailand tref je aan op het Jomtien-strand in Pattaya, in Hua Hin en Cha-am en op de stranden van Patong en Karon op Phuket. In deze badplaatsen vind je verschillende shops waar je je uitrusting kunt huren.

Behalve windsurfen kun je bij veel badplaatsen ook een jetski huren of op een bananenboot zitten. Kanoën op zee is een goede manier om de kust te verkennen en bijvoorbeeld de bijzondere karsteilanden van de Angthong-archipel te bekijken. Visliefhebbers treffen in Pattaya en op Phuket uitstekende faciliteiten.

Wildwatervaren

Varen op een bamboevlot is zeer populair bij de toeristen en met name op de rivieren in het Noorden van Thailand in de omgeving van Chiang Mai. De hoogst gelegen delen van de Pai en de Moei zijn zeer geschikt om te gaan raften en in Mae Klong bij Mai Sat kunnen spectaculaire tochten gemaakt worden. Thai Adventure Rafting en The Wild Planet zijn twee goede bedrijven om een trip bij te boeken.

Golfen

Golfen op Koh SamuiGolf is in Thailand in de afgelopen jaren razend populair geworden en het land heeft al verschillende internationale wedstrijden georganiseerd. Je vindt in Thailand fabelachtig mooie golfbanen op bijvoorbeeld Phuket en in Khao Yai, Chiang Mai en Kanchanaburi en ieder jaar komen er wel weer nieuwe golfbanen bij.

De beste periode om te gaan golfen in Thailand is van november tot maart, in het koelere seizoen. Het is dan minder heet en er valt minder neerslag. Bij sommige banen is het ook mogelijk om ‘s nachts te gaan golfen, de banen zijn dan prachtig verlicht!

Wandeltochten

Het landschap van Thailand leent zich uitstekend voor het maken van een wandeltocht. Tijdens zo’n tocht geniet je bijvoorbeeld van de prachtige natuur in de hooggelegen karstbossen van Krabi en Khao Sok of van de bergen rond Mae Hong Son en Loei. Ook kun je bij de dorpen van verschillende bergvolken op bezoek gaan. Je ziet dan de traditioneel geklede mensen en bij volken als de Paduang vrouwen met lange nekken. Je kunt je tijdens zo’n bezoek wel opgelaten voelen, maar blijf altijd vriendelijk en vraag eerst toestemming als je een foto wilt maken.

Let wel op je gezondheid, dichtbij de Birmese grens en in Kanchanaburi komt malaria voor. In veel gevallen geldt: hoe verder je van de stad vandaan bent, hoe groter het gezondheidsrisico.

Bij veel wandeltochten wordt er ook een rit op een olifant georganiseerd, een tochtje op een bamboevlot en een bezoek aan tenminste één dorp. De meeste trektochten duren twee of drie dagen. The Trekking Collective en Siam Safari hebben een goede naam wat betreft ecotoerisme en trektochten.

Fietsen

Fietstocht even buiten BangkokIn sommige steden is het mogelijk om een fiets te huren of een georganiseerde fietstocht te doen. Als je het oude centrum van Sukhothai wilt verkennen is het aan te raden om dit per fiets te doen aangezien het behoorlijk uitgestrekt is. Ook in Bangkok kun je een fietstocht maken en deze metropool eens op een andere manier ontdekken. Je fietst dan door de buitenwijken van Bangkok en je kunt het dagelijks leven in de klongs (kanaaltjes) van dichtbij bekijken. ABC Amazing Bangkok Cyclist organiseert fietstochten en wordt gerund door een Nederlander.

Muay Thai

Thaiboksen (Muay Thai) is een oude gevechtssport die al eeuwen in Thailand beoefend wordt. In Thailand is Muay Thai razend populair en ook in de rest van de wereld wint het aan populariteit. De sport ontwikkelde zich uit een oudere gewapende vechtsport, Krabi Krabong. Bij het ontbreken van zijn wapens moest de Krabi Krabong vechter zijn acht lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken; vuisten, ellebogen, knieën en benen. Deze stijl wordt Muay-Boran genoemd. Vanuit de dodelijke Muay Boran stijl is het huidge Muay Thai als sport ontstaan. Veel technieken uit de Muay Boran stijl zijn niet meer toegestaan tijdens Muay Thai wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijke zijn. Rond 1925 is Muay Thai ook een aantal jaren verboden geweest omdat er te veel gewonden bij vielen, maar in 1937 werd dit verbod opgeheven. Tijdens sommige wedstrijden wordt er nog wel eens een demonstratie van Muay Boran gegeven.

Wedstrijden

Muay Thai wedstrijd in het Lumpini stadion, BangkokWedstrijden bestaan uit vijf rondes van drie minuten, met korte pauzes tussen de rondes. Een wedstrijd wordt eerder gestopt als een bokser zijn tegenstander K.O. (knock-out) slaat met zijn vuisten of met zijn benen. Trappen naar het hoofd, lichaam en bovenbeen zijn toegestaan. Vooral de zogenaamde low-kicks, waarbij de trap op het bovenbeenspier belandt, zijn bijzonder effectieve en pijnlijke trappen. Bij herhaaldelijke low-kicks heeft een thaibokser moeite om op zijn benen te blijven staan en moet hij soms opgeven.

Een verschil met Thaiboksen en het kickboksen zoals wij het in Nederland kennen is het clinchen. Hier worden vechters uit elkaar gehaald op het moment dat ze elkaar als het ware omarmen, maar bij het thaiboksen is het toegestaan en wordt er dan vaak met de knie en elleboog gewerkt om de tegenstander te bewerken. Ook komen judoworpen dan vaak voor waarbij de tegenstander naar het canvas wordt gegooid.

Om aan een Muay Thai wedstrijd deel te nemen moet je dan ook zeer getraind zijn. Veel Thaise boksers beginnen dan ook op zeer jonge leeftijd en stoppen al op 25-jarige leeftijd. Je vindt in Thailand vele sportscholen waar je een Muay Thai training kunt volgen.

Naar een Muay Thai wedstrijd

Een Thaise bokser doet een Wai KruAls je liever als toeschouwer naar een wedstrijd wilt gaan kijken kun je in Bangkok terecht in het Lumpini stadion op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Op maandag, woensdag, donderdag en zondag wordt er gebokst in het Ratchadamnoen stadion. Het Thaise boksen is ook te volgen via een aantal tv-kanalen.

Voor de wedstrijd voert een bokser een korte ceremonie uit. Hij begint met de Wai Kru, een buiging als gebaar jegens de trainer (kru) en de boksgeest. Hierna volgt de Ram Muay, een plechtige dans waarbij de bokser met zijn armen zwaait om de kracht van aarde, lucht, vuur en water in zich op te nemen en zijn vaardigheden te demonstreren.

Gedurende de wedstrijd speelt er een Piphat-band die schetterende en opzwepende klanken laat horen. Naarmate de wedstrijd vordert begint de band sneller te spelen en brengt het met zijn ‘vechtmelodie’ de spanning verder omhoog.

Takraw

Voor Takraw moet je behendig zijnOp veel open plaatsen in Thailand zie je jonge mannen Takraw spelen. Deze acrobatische sport uit Zuidoost-Azië kun je omschrijven als voet-volleybal op een badminton veld. Het is de bedoeling dat de spelers de rotan bal in de lucht houden en ze mogen daarbij alle lichaamsdelen gebruiken, behalve de handen.

Het is een hele spectaculaire sport om als toeschouwer naar te kijken want de spelers maken vaak zeer behendige en acrobatische moves!

De wedstrijdvariant, Sepak Takraw lijkt op volleybal een heeft het zelfs tot Olympische sport geschopt, maar wordt gek genoeg nauwelijks op professioneel niveau gespeeld.