Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Economie van Thailand

De Thaise economie heeft een lange tijd gedreven op rijst en andere landbouwproducten en het boerenbedrijf staat nog steeds hoog in aanzien. Midden jaren tachtig leidde de bevordering van de export en een gunstig klimaat voor buitenlandse investeringen tot een ongekende hause, die enkele jaren aanhield.

Sathorn District in Bangkok

Export

Tegenwoordig blijft Thailand’s economie afhankelijk van de export, waarbij de export goed is voor zo’n 60% van het Bruto Binnenlands Product, dat in 2008 stond op ongeveer 7,7 biljoen THB (rond de 212 miljard euro). Hiermee positioneert Thailand zich al vele jaren als 2de grootste economie van Zuidoost-Azië, na Indonesië.

De export van Thailand bestaat voornamelijk uit landbouwproducten, waaronder vis en rijst (Thailand is de grootste exporteur van rijst ter wereld), evenals textiel, rubber, auto’s, sieraden en computers/elektronische apparaten. Tourisme is de voornaamste bron van buitenlandse valuta, het land ontvangt jaarlijks meer dan 6 miljoen bezoekers.

Thailand is een relatief economisch ontwikkelde natie, met het zevende laagste werkloosheidscijfer in de wereld en slechts 10% van de bevolking dat onder de armoedegrens leeft. Echter, de Thaise economie krijgt slechts ongeveer 7% van het BBP van de inkomsten uit het internationale toerisme, terwijl het één van de belangrijkste toeristische bestemmingen in de wereld is. Een cijfer dat niettemin goed is voor een aanzienlijke 550 miljard baht (bijna 13 miljard euro).

Gerelateerde artikelen

  • Geldzaken

    Lees over de Thaise munteenheid de Bath en zijn huidige koers.

  • Regering van Thailand

    Sinds 1946 is er een turbulente democratie in Thailand.

  • Geschiedenis

    Thailand heeft een lange en trotse geschiedenis.