Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Amusement

Hoewel het moderne Thailand veel uit het buitenland heeft overgenomen, van films tot karaoke, houdt men traditioneel vermaak in ere. De sierlijke khon-dansen worden tegenwoordig voornamelijk voor touristen opgevoerd, maar het typische Muay Thai-boksen is populairder dan ooit. Sanuk (plezier) is van belang bij alle mogelijke activiteiten, zelfs als het gaat om serieuze aangelegenheden als religieuze feesten.
Als je de Thaise cultuur goed wil leren kennen, kun je het beste meedoen met de dingen waar de Thai zelf vol vuur van zijn. Dit kan van alles zijn, van de hele avond liedjes zingen in een bar, een concert, een spelletje Takraw, tot het zien van een Thaise film.

Uitgaan

Het uitgaan in Thailand biedt vele mogelijkheden, is veelzijdig en goedkoop. Er is voor iedereen wel wat te vinden, van bars, discotheken, nachtclubs tot de vele soorten van eetgelegenheden. Ook kun je ‘s avonds goed terecht in de grote winkelcentra die vaak ook voorzien zijn van een bioscoop. Avondmarkten nemen steed verder in populariteit toe en trekken zelfs meer klanten dan de bars.

Traditioneel toneel en dans

Wie naar een voorstelling gaat van de Khon-dans, die uitsluitend door mannen wordt opgevoerd, krijgt het gevoel dat de muurschilderingen van Wat Phra Kaeo tot leven zijn gekomen. Traditionele Lakhon-dans van de RamakienDe voorstellingen zijn voor een groot deel gebasseerd op de Ramakien en trekken jammer genoeg steeds minder Thaise bezoekers, door de toename van westers entertainment en de algemeen veranderde smaak. De Khon-voorstellingen en het minder formele Lakhon worden daarom ieder jaar zeldzamer. De Hun Lek-marionetten voorstellingen worden zo mogelijk nog meer met uitsterven bedreigd.

De beste een meest sfeervolle plek om een traditionele dans te zien is op Sanam Luang, op de verjaardag van de koning of tijdens een begrafenis. Er worden dan tot diep in de nacht voorstellingen gegeven op verschillende podia. In de grote steden en badplaatsen worden voor toeristen dansen uit alle streken van het land opgevoerd.

Bioscoop

De mensen in Thailand houden er van om naar de bioscoop te gaan. In Bangkok heb je grote bioscoopzalen, maar ook in de rest van Thailand vind je veel bioscopen. Ook zie je vaak mobiele schermen waarop in dorpen films vertoond worden in de openlucht. De filmindustrie van Thailand heeft een lange geschiedenis, maar afgezien van klassiekers als Luk Isan (1978) zijn de Thaise films vaak fantasieloze melodrama’s, komedies of geweldadige actiefilms.

Actiefilms uit Hong Kong waren een lange tijd zeer populair, maar tegenwoordig zijn het vooral films uit Hollywood die geliefd zijn. In steden als Bangkok, Chiang Mai, Pattaya, Phuket en Hat Yai kun je vaak de nieuwste Engelstalige films zien die in Nederland nog moeten uitkomen. Voorafgaand aan de film wordt altijd het volkslied gespeeld met beelden van de koninklijke familie, waarbij alle toeschouwers dienen op te staan. De airco in de bioscopen staat vaak vrij hoog, dus je doet er goed aan om warm gekleed de zaal in te gaan!

Discotheken, bars en muziek

Thaise discotheek

Discotheken

In Thailand vind je verschillende discotheken met uiteenlopende stijlen en formaten. Vaak wordt er in iedere zaal een andere muzieksoort gedraaid. R ‘n B en dance muziek doen het in Thailand vaak goed. Bij sommige discotheken (bijvoorbeeld bij RCA in Bangkok) kan om je identiteitsbewijs gevraagd worden, dus het is wel handig om je paspoort mee te nemen als je gaat stappen, anders kom je er mogelijk niet in. In de meeste gevallen is de entree gratis en krijg je bij binnenkomst een tafel aangeboden. Er loopt vaak personeel rond waarbij je je drankje of snack kunt bestellen.

Bars

Door heel Thailand tref je bars aan en vaak zijn het half-openluchtcafĂ©s waar je gezellig kunt zitten en een drankje kunt bestellen. De muziek die gedraaid wordt is zeer gevarieerd en ook is er regelmatig een liveband aan het spelen. In populaire plaatsen als Pattaya, Patong op Phuket en Soi Cowboy en Patpong in Bangkok tref je ook veel zogeheten GoGo bars aan waar jonge Thaise dames of Katoey’s (travestieten) dansen op de bar of op het podium. Hier komen vooral de sextouristen op af.

Muziek

Bij een groot publiek in Thailand is de volksmuziek nog altijd geliefd, alhoewel internationale muziek en Thaise pop steeds populairder worden. Vooral buiten de hoofdstad hoor je veel volksmuziek op de radio en tv, in bars, tijdens feesten en bijeenkomsten. Er zijn verschillende stijlen zoals de rum wong, waarbij vaak een speelse dans wordt opgevoerd, de luk thung (country music), met big band muziek en gekostumeerde dansen, en tenslotte de luk krung. Veel taxichauffeurs luisteren graag naar de mo’lam-sound uit het noordoosten die te herkennen is aan de khaen-fluiten en rap-achtige zang.

Tempelmarkten en feesten

In Thailand zijn er het hele jaar door nationale feestdagen en plaatselijke feesten. Deze kunnen een religieus karakter hebben, maar ook een plaatselijke held eren of de verkoop van een bepaald product van het seizoen te promoten. Bij wats vinden vaak verschillende gebeurtenissen plaats en ook vind je hier soms tempelmarkten. In veel gevallen is het een kwestie van toeval of u zo’n tempelmarkt tegenkomt. In Bangkok is er met Loy Krathong wel altijd de goed georganiseerde Gouden Bergmarkt. Ook wordt er tijdens Loy Krathong in Sukhothai voor touristen een licht en geluids-show opgevoerd en wordt er vuurwerk afgestoken.

De voorstellingen tijdens een tempelmarkt zijn vaak even zo interessant als de verkoop van het eten en snuisterijen, schoonheidswedstrijden of wie-kan-het-heetste-som-tam-eten-wedstrijden.

Muay Thai boksen

Muay Thai in het Lumpini stadion, BangkokMuay Thai, Thais kickboksen, is de nationale sport en een zeer leuke ervaring om eens mee te maken. In Bangkok zijn de twee grootste stadions te vinden, maar in vrijwel alle provincies is wel een boksring aanwezig. Op de dinsdag, vrijdag en zaterdag zijn er wedstrijden te zien in het Lumpini stadion en op maandag, woensdag, donderdag en zondag in het Ratchadamnoen stadion. In andere steden rijden vaak auto’s rond die reclame maken voor aankomende wedstrijden en ook tref je veel affiches aan op straat.

Het is niet alleen leuk om de wedstrijd te zien waarbij de vechters tot het uiterste gaan, maar ook is het geweldig om te zien hoe de Thaise supporters staan te juichen in het publiek. De Muay Thai wedstrijden kunnen vijf rondes duren en na een paar rondes wordt er vaak geld ingezet en wordt er luid gejuicht door het Thaise publiek. De beste plaatsen vindt u dicht bij de ring, maar hiervoor betaald u ook de hoogste prijs (In het Lumpini stadion zo’n 1500 THB). Meer lezen over Muay Thai >