Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Grensformaliteiten

Bezoekers met een Nederlands of Belgisch paspoort hebben geen visum nodig bij een toeristisch verblijf in Thailand van maximaal 30 dagen. Wel moet je paspoort na vertrek uit Thailand nog zes maanden geldig zijn.

Toeristenvisum voor maximaal 30 dagen

Immigratiebalie op Suvarnabhumi AirportAls je met het vliegtuig naar Thailand reist krijg je een ‘visa upon arrival‘ uitgereikt, wat een toeristenvisum is voor 30 dagen. Je krijgt van de airline waarmee je vliegt tijdens de vlucht een immigratieformulier waarop je je reisdoel en verblijfplaats aan geeft. Zodra je bij de immigratiebalie deze inlevert krijg je een stempel met een gratis visum voor 30 dagen. Het bestempelde immigratieformulier moet je goed bewaren (ze nieten dit vast in je paspoort).

Als je meer dan 30 dagen naar Azië gaat, maar tussendoor ook andere landen aandoet, kun je ook met het ‘visa upon arrival’ Thailand binnen komen, zolang je maar niet 30 dagen aaneen in Thailand blijft. Visa voor buurlanden als Laos, Cambodja en Myanmar (Birma) kun je halen bij de ambassade in Bangkok, maar zijn ook verkrijgbaar via de reisorganisaties. Let er wel op dat als je Thailand weer overland binnenkomt, je een stempel krijgt voor een verblijf van maximaal 15 dagen.

Toeristenvisum voor maximaal 60 dagen

Wie langer in Thailand wil verblijven, moet voor vertrek bij de Thaise ambassade in Den Haag of het Thaise consulaat in Amsterdam een toeristenvisum voor langdurig verblijf aanvragen, dat 60 dagen geldig is.

Dit visum kost € 30,- en dient uiterlijk twee weken voor vertrek uitgegeven te worden. Houd er wel rekening mee dat het twee tot drie werkdagen kan duren voordat je je visum krijgt en dat het alleen geldig is voor een ‘single entry‘. Dat betekent dat je visum niet meer geldig is als je tussentijds het land uit gaat.

Benodigdheden voor het verkrijgen van een toeristenvisum voor 60 dagen:

 • Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij een aankomst in Thailand. (Ook dient er nog minimaal één geheel lege bladzijde in te zitten)
 • Een kopie van je vluchtgegevens
 • 2 gelijke, recente pasfoto’s (zwart-wit of kleur)
 • De kosten € 30 voor een single entry tourist visum
 • Een volledig ingevuld en ondertekend visum aanvraagformulier, verkrijgbaar bij het Thaise consulaat of als pdf hier te downloaden.

Visum voor langdurig verblijf in Thailand

Voor een landurig verblijf in Thailand, voor bijvoorbeeld werk of studie, kun je een ‘non-immigrant visum‘ aanvragen bij de Thaise ambassade of het Thaise consulaat. Er is een ‘single entry non-immigrant‘ visum dat geldig is voor 90 maanden waarbij je het land tussentijds niet mag verlaten (tenzij je een ‘re-entry‘ aanvraagt) en een ‘multi entry non-immigrant‘ visum dat 12 maanden geldig is, maar waarbij je maximaal 90 dagen aaneengesloten in Thailand mag blijven. Onder speciale voorwaarden kun je dit visum met 12 maanden verlengen.

Benodigdheden voor het verkrijgen van een non-immigrant visum:

 • Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij een vertrek uit Thailand. (Er moet altijd ook nog minimaal één geheel lege bladzijde in het paspoort zitten)
 • Het door jouw ingevulde en ondertekende aanvraagformulier. Vul ook altijd je telefoonnummer in op het visumaanvraagformulier
 • Een kopie van je vluchtgegevens
 • 2 gelijke, recente pasfoto’s (zwart-wit of kleur)
 • De kosten voor een single non-immigrant visum bedragen € 55, voor een multi entry non-immigrant €130

Verder moet je laten zien:

 • Voor een werk non-immigrant visum: een brief van je werkgever of bedrijfspapieren
 • Voor een familie non-immigrant visum: een kopie van de trouwakte en/of geboorte-akte
 • Voor een studie non-immigrant visum: studieverklaring
 • Voor een pensioen non-immigrant visum: een bewijs van inkomsten en een kopie van je paspoort
 • Voor een stage non-immigrant visum: een brief van de instantie waar je stage gaat lopen
 • Voor een vrijwilligers non-immigrant visum: een brief van de organisatie waar je gaat werken

Douane

De douanebepalingen voor Thailand zijn standaard. Per persoon mag je 200 sigaretten en één fles sterke drank invoeren. Wil je met een auto of motor de Thaise grens over, dan moet je eerst toestemming vragen bij de Thaise ambassade en er geldt een periode van maximaal zes maanden.

Drugs, vuurwapens of pornografie zijn ten strengste verboden. Als je drugs in je bezit hebt of het land probeert in te smokkelen, riskeer je een gevangenisstraf van 2 tot 15 jaar of zelfs de doodstraf. Neem dus nooit bagage van vreemden aan en houd je bagage goed in de gaten.

Verder is voor de uitvoer van antiek en boeddha-beelden een vergunning nodig. Hiervoor kun je terecht bij het Fine Arts Department van het Nationaal Museum in Bangkok. Het is verboden om Thailand te verlaten met meer dan 50.000 bath zonder toestemming.
Lees verder: Veiligheid >