Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Weer & klimaat van Thailand

Het klimaat in Thailand wordt beheerst door de tropische moessons en het weer in Thailand is over het algemeen warm en vochtig gedurende het grootste deel van het jaar. Hoewel de seizoenen in Thailand over het algemeen onderverdeeld zijn in het koele seizoen, het regenseizoen en het warme seizoen, is het in werkelijkheid relatief warm gedurende het hele jaar.

Het weer in Midden-, Noord en het Noord-Oosten van Thailand (de aan zee grenzende provincies) wordt bepaald door drie seizoenen, terwijl de zuidelijke kustgebieden van Thailand slechts twee seizoenen kennen, waardoor het weer in Thailand vrij eenvoudig te begrijpen is en een rondreis makkelijk te plannen is. Houd je van een strandvakantie dan heb je geluk, want de twee kusten van Thailand hebben iets andere regenseizoenen, zodat je bijna het hele jaar door zonnige stranden kunt bezoeken.

Koele seizoen (november tot februari)

De noordoost-moesson uit Centraal-Azië waait meestal van november tot februari en zorgt voor betrekkelijk koud en droog weer, dus dit zijn de meest populaire maanden om Thailand te bezoeken. Aangezien Thailand in de tropen ligt is het klimaat echter het grootste deel van het jaar warm, en komt echt ‘koud’ weer eigenlijk alleen voor in de noordelijke bergen. Gebieden als Bangkok en Ayutthaya hebben misschien maar twee of drie weken ‘koud’ weer eind december of begin januari.

De zuidelijke regio van Thailand heeft eigenlijk maar twee seizoenen: het ‘regenachtige’ en ‘droge’ seizoen. Van koud weer kun je niet echt spreken in het zuiden, van eind november tot april of mei is er een heerlijke zon, zonder ondraaglijke hitte.

Warme seizoen (maart tot juni)

Tussen de moessons door wordt het land warm en ontstaat er een lagedrukgebied. In het binnenland, onder andere rondom Bangkok en Ayutthaya, betekent dit vaak een strenge hitte en hoge luchtvochtigheid. De temperaturen in het warme seizoen beginnen te klimmen in februari en in april komt de onverbiddelijke hitte die ervoor zorgt dat veel bewoners verlangen naar de komende regens, die sporadisch beginnen rond half april. Dit is traditioneel het minst populaire seizoen voor reizigers om Thailand te bezoeken, hoewel het weer nog steeds heel mooi is langs de kusten van Thailand.

Regenseizoen (juli tot oktober)

De zuidwest-moesson voert vanaf juli tot oktober regenwolken aan vanaf de Indische Oceaan. Het kan dan iedere dag stortregenen, al is het aan de oostkust vrij droog. Aan de Andamanse-of west kust, waar Phuket, Krabi, en de Koh Phi Phi eilanden liggen, brengt de zuidwestelijke moesson zware stormen van april tot oktober, terwijl aan de Golf van Thailand of oostkust, waar Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao liggen, de meeste regen valt tussen september en december.

Over het algemeen krijgen de zuidelijke delen van Thailand, met name de Andamanse kust, de meeste regen: ongeveer 2.400 millimeter per jaar ten opzichte van circa 1.400 millimeter in de centrale en noordelijke regio’s van Thailand.

Gemiddelde temperaturen

Zomer
maart – juni
Regenseizoen
juli – october
Winter
november – februari
44-46 °C
28-20 °C
28-24 °C
30-20 °C
44-46 °C
32-28 °C
30-20 °C
32-28 °C
30-20 °C
28-20 °C
44-46 °C
32-28 °C
32-28 °C
30-20 °C
44-46 °C