Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Feestdagen & festivals in Thailand

Loy Krathong, Chiang Mai

In Thailand kent men vele feestdagen en festivals. De officiële kalender in het koninkrijk van Thailand is de Westerse Gregoriaanse kalender, maar de traditionele Thaise maankalender wordt veelal gebruikt voor het bepalen van de feestdagen, met name de boeddhistische.

De feestdagen worden door de overheid gereguleerd en de meeste worden geobserveerd door zowel de publieke als private sector. Meestal zijn er zestien publieke feestdagen, maar het kabinet kan er meer verklaren. Sinds 1996 worden feestdagen die in het weekend vallen gecompenseerd tijdens de eerst volgende werkdag(en). Andere vieringen, zowel de officiële en niet-officiële, lokale en internationale, worden door het hele land gevierd in meerdere of mindere mate.

Reis je tijdens één van de nationale feestdagen door Thailand, houd er dan rekening mee dat overheidsgebouwen, scholen en bedrijven gesloten zijn. Het grootste deel van de toeristische attracties, winkels en winkelcentra is wel bijna altijd open. Houd er ook rekening me dat accomodaties rond de feestdagen sneller volgeboekt zijn.

Januari

Nieuw Jaarsdag (1 januari)

Het begin van het westerse Gregoriaanse nieuwjaar is een nationale feestdag in Thailand. Van 1889 tot 1941 werd deze gevierd op 1 april.

Nationale Dag van het Kind (2e zaterdag van januari)

Wordt op grote schaal gevierd, met name door overheidsinstanties, met veel activiteiten voor kinderen. Waargenomen op deze dag sinds 1965, daarvoor was dit op de eerste maandag van oktober.

Elephant Duel Day (18 januari)

Ter herdenking van het zegevierende duel bovenop een oorlogs olifant van Koning Naresuan tegen de Birmese Uparaja, dat in 1593 plaatsvond. Deze dag wordt officieel Koning Naresuan de Grote Dag genoemd en wordt sinds 2007 op 18 janurari gevierd (daarvoor op 15 januari).

Februari

Bloemenfestival, Chiang Mai

Chinees Nieuwjaar (janurari/februari)

Het begin van het Chinese maanjaar wordt gevierd in de Chinatowns van elke stad in Thailand. Sommige bedrijven sluiten deze dag, maar het is niet een nationale feestdag.

Bloemenfestival (eerste week)

In de eerste week van februari vindt het Chiang Mai Flower Festival plaats in Chiang Mai waarbij bloemencorso’s met bloemen uit het noorden te zien zijn.

Makha Bucha (volle maan derde maanmaand)

Tijdens de volle maan van de derde maanmaand (meestal februari) wordt herdacht dat 1.250 van Boeddha’s discipelen spontaan verzamelden om de preken van Boeddha te horen. Verdienste verwervende plechtigheden bij tempels en kaarslicht processies ‘s avonds. Meer over Makha Bucha >

Maart

Phra Phutthabat-markt (eerste of tweede week)

In de eerste of tweede week van maart vindt in Saraburi de viering van de jaarlijkse bedevaart naar de Tempel van de Heilige Voetafdruk plaats.

Poi Sang Long-feest (eind maart/begin april)

In de omgeving van Mae Hong Son is er een massale priesterwijding van 15- en 16-jarige jongens, die zich verkleden als prinsen, ter nagedachtenis aan de afkomst van de Boeddha.

April

Gooien met water tijdens Songkran

Chakri-dag (6 april)

Tijdens deze nationale feestdag wordt de oprichting van de huidige Chakri-dynastie en de stichting van Bangkok door Koning Phra Phutthayotfa Chulalok in 1782 herdacht. Officieel bekend als Koning Phra Phutthayotfa Chulalok de Grote Dag en Chakri-dynastie Memorial Day.

Pattaya-festival (half april)

Het Pattaya-festival staat in het teken van praalwagens, schoonheidswedstrijden en een groot vuurwerk.

Songkran (13-15 april)

Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar en heeft zich van een zuiver religieus evenement ontwikkeld tot een groots feest ter ere van het water in het warme seizoen. Wees voorbereid om nat te worden tijdens dit feest! Meer over Songkran >

Mei

Dag van de Arbeid (1 mei)

De Dag van de Arbeid wordt in het grootste deel van de particuliere sector waargenomen als een vrije dag.

Kroningsdag (5 mei)

Herdenkt de kroning van Koning Bhumibol Adulyadej in 1950. Koninklijke Ploegceremonie, Bangkok

Koninklijke Ploegceremonie
(begin mei)

Een oud koninklijk ritueel dat gehouden wordt in Sanam Luang, Bangkok met een ceremonie om zegen te geven aan de boeren van het land voor een goede rijstoogst.

Bun Bang Fai – Rakettenfeest (tweede week)

Dit feest heeft een symbolische betekenis en heeft als hoofddoel een hindoe-regengod gunstig te stemmen. In Yasothon wordt dit het grootst gevierd met enorme bamboe-raketten. De makers van de raketten die niet afgaan worden ritueel besmeurd met modder.

Visakha Bucha (volle maan mei)

Herdenkt de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha. Dit is de heiligste van de feestdagen, waarbij preken en processies worden gehouden. Meer over Visakha Bucha >

Juni

Phi Ta Khon-feest (half-eind juni)

Phi Ta Khon is onderdeel van een groep festivals dat gehouden wordt in Dan Sai, Loei provincie, Isan tussen maart en juli. Het hele evenement wordt Bun Luang genoemd. Het is samengesteld uit: Pi Ta Khon, het Rocket Festival en Bun Pra Wate.

Het doel van Phi Ta Kon (Geestenfeest) is boeddhistische verdienste te vergaren en regen af te smeken.

Juli

Kaarsenfestival, Ubon Ratchathani

Asanha Bucha (volle maan juli)

Asanha Bucha is de tweede van de drie belangrijkste boeddhistische feesten en de gedenkdag van de eerste preek van de Boeddha tot zijn eerste vijf discipelen en de oprichting van de boeddhistische sangha.

Khao Phansa (volle maan juli)

Boeddhistische naleving die het begin van Vassa markeert, ook bekend als de boeddhistische vastentijd.

Kaarsenfestival (volle maan)

Uniek festival dat wordt gehouden aan het begin van Khao Phansa met processies en bewerkte kaarsen, sommige wel metershoog. Meer over het Kaarsenfestival >

Augustus

Verjaardag Hare Majesteit Koningin Sirikit (12 augustus)

Herdenkt de geboortedag van Koningin Sirikit in 1932 met versierde gebouwen en straten. Wordt ook waargenomen als Moederdag.

September

Vegetarisch Festival, Phuket

Pichit bootraces (september)

Op de rivier de Nan wordt jaarlijks een regatta gehouden met traditionele boten.

Vegetarisch Festival (eind september/begin oktober)

Aan het begin van de negende Chinese maanmaand vindt in Phuket-stad het negendaagse Vegetarisch Festival plaats met gruwelijke rites. Het hoogtepunt is de processie van naga’s die lichaamsdelen met metalen voorwerpen doorboren.

Oktober

Chulalongkorn-dag (23 oktober)

Herdenkt het overlijden van Koning Chulalongkorn, Rama V, één van Thailand’s meest vereerde koningen in 1910.

Ok Phansa (volle maan oktober)

Markeert het einde van de drie maanden Vassa en het begin van de Kathina periode de volgende dag.

November

Loy Krathong (volle maan november)

Loy Krathong is een feest tijdens de eerste volle maan in november om het einde van de regentijd en de rijstoogst te vieren. De godin van het water, Mae Phra Khongkha, wordt geëerd en er worden bij rivieren, meren en vijvers ‘krathongs’ te water gelaten. Meer over Loy Krathong >

Olifantenshow (derde week)

In Surin vindt in de derde week van november een grote olifantenshow plaats ter ere van de grote rol van de olifant in de ontwikkeling van Thailand. Meer dan 150 olifanten geven demonstraties en schijngevechten.

River Kwai Bridge Festival (eind november/begin december)

Tijdens de Week van de Brug over de River Kwai in Kanchanaburi wordt de bouw van de brug door krijgsgevangenen en slavenarbeid herdacht.

December

Wisseling van de Wacht (3 december)

Op 3 december is er een indrukwekkende ceremonie bij Royal Plaza, Bangkok die wordt bijgewoond door de koning en koningin en een levendig beeld geeft van koninklijk pracht en praal. Verjaardag Zijne Majesteit Koning Bhumibol

Verjaardag Zijne Majesteit Koning Bhumibol (5 december)

Herdenkt de geboortedag van Koning Bhumibol Adulyadej in 1927. Regeringsgebouwen en huizen worden uitbundig versierd en het gebied rond Grand Palace wordt verlicht. Deze dag wordt ook waargenomen als Vaderdag.

Dag van de constitutie
(10 december)

Herdenkt de afkondiging van de eerste permanente grondwet in 1932.

Oudejaarsavond (31 december)

De dag voor de westerse nieuwjaarsdag is altijd gemarkeerd een nationale feestdag.