Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Visakha Bucha in Thailand

Uitvoering van een Wian-tian tijdens Visaka BuchaVisakha Bucha is één van de belangrijkste dagen in het Boeddhisme, omdat op deze dag drie belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Boeddha plaatsvonden, namelijk de geboorte, de verlichting en het overlijden. Op miraculeuze wijze vallen deze op dezelfde maand en datum, de volle Vesak volle maan dag.

Visakha Bucha (Vesak) betekend de aanbidding van de Boeddha op de volle maan dag van de zesde maanmaand. Meestal valt deze dag in mei. Het valt meestal in mei. In het geval van een jaar met een extra achtste maanmaand – Adhikamasa (er zijn 13 volle manen in dat jaar) – valt Visakha Bucha Day op de volle maan dag van de zevende maanmaand.

Tijdens Visakha Bucha voeren Thaise gelovigen een wian-tian uit bij de tempel als eerbetoon aan Boeddha. Ze doen dit door drie maal rond de tempel te wandelen met wierook, kaarsen en bloemen in hun hand en dit te offeren aan Boeddha.

Naast Thailand wordt deze dag ook gevierd in landen als Laos, Maleisië, Myanmar, Sri Lanka, Singapore, Vietnam, Indonesië, Hong Kong, Taiwan en Nepal. De verkoop van alchohol is tijdens deze dag ten strengste verboden!