Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Vroegste geschiedenis

Het skelet van een Phuwiangosaurus sirindhornaeIn veel gebieden van Thailand zijn versteende overblijfselen van planten en dieren ontdekt, met name in het Korat Plateau in het Noord-Oosten van Thailand. De meeste van de gevonden fossielen van dieren zijn van de dinosaurussen, die dateren uit het Jura-tijdperk hoewel sommige stammen uit het late Trias-tijdperk, het oudste bewijs van dergelijke dinosaurussen in Zuidoost-Azië.

Dinosaurussen

De dinosaurus botten ingekapseld in zandsteen in de Phu Wiang heuvels van de Khon Kaen provincie bevatten de Phuwiangosaurus sirindhornae, een gigantische plant-etende dinosaurus die een lange nek en staart had en een klein hoofd.
Vier andere soorten van dinosauriërs opgegraven in Phu Wiang zijn onder andere de Siamotyrannus isanensis (een kleinere versie van Tyrannosaurus rex), de Siamosauraus suteethorni (een krokodil-achtig wezen), de Compsognathus (‘s werelds kleinste dinosaurus) en de Ornithomimosaur (een struisvogel-achtige dinosaurus).
In de buurt van de Chaiyaphum provincie zijn twee andere nieuwe dinosauriër soorten ontdekt, de Psittacosaurus sattayaraki (een papegaai-billed dinosaurus) en de Isanosaurus attavipachi (die vergelijkbaar is met Phuwiangosaurus).

Menselijk leven

Ook Homo erectus fossielen zijn gevonden in Thailand. De resten van de Lampang man (vanwege zijn ontdekking in de Lampang) dateren uit het Pleistoceen tijdperk, ongeveer 1.000.000 – 500.000 jaar geleden. Het eerste bewijs van menselijk leven in het hedendaagse Thailand werd ontdekt in Ban Chiang, in de buurt van Udon Thani in het Noord-Oosten van Thailand; grafplaatsen en voorwerpen waaronder bronzen werktuigen en aardewerk leveren het bewijs van een maatschappij waarvan wordt gedacht dat deze kennis van rijstteelt had en het gebied bezetten van 2100 tot 200 v.C., over het Neolithicum tot de IJzertijd.