Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Religie in Thailand

Monnik bij zittende boeddha, Wat Si Chum, Sukhothai

Zo’n 95% van de Thaise bevolking praktiseert het Theravada Boeddhisme, de officiële godsdienst van Thailand dat rond de 3de eeuw v.C. uit India overwaaide. Het is gebasseerd op de oude Pali-canon van de leer van Boeddha (“Hij die verlicht is”) en is een barmhartig en tolerante godsdienst met als doel de verlichting van het lijden.

Thaise mensen zijn bijgelovig en zeer respectvol tegenover de religieuze overtuigingen van anderen en zijn erg open in de richting van het bespreken van hun boeddhistische waarden met bezoekers. Er zijn dan ook vele mogelijkheden in Thailand om boeddhistische tempels te bezoeken en te leren over het boeddhisme of zelfs om te leren mediteren.

Religie dringt in Thailand door in vele aspecten van het dagelijks leven en senior monniken zijn zeer vereerd. Het is niet ongebruikelijk om hun beelden te zien aan de wanden in kantoren, bij mensen thuis of op ornamenten in taxi’s. In veel dorpen en steden is de omgeving van de Wat (tempel) het hart van het sociale en religieuze leven. Ook zijn er het hele jaar door vele boeddhistische feestdagen (met name wanneer het volle maan is) en veel Thaise mensen gaan dan naar de tempel om betuiging te geven aan de Boeddha en kleine giften te geven monniken.

Meditatie

Een van de belangrijkste toepassingen van het Boeddhisme is meditatie, een middel van zelfreflectie om de oorzaken van individuele wensen te identificeren en uiteindelijk degenen die lijden te verlichten. Reis je naar Thailand en wil je de basis van deze praktijk leren, dan kun je in een aantal tempels in Thailand terecht. Sommige tempels, met name in Chiang Mai, geven bezoekers de mogelijkheid om met monniken te praten om zo algemene kennis over het boeddhisme te krijgen of het boeddhisme serieus te bestuderen.

Theravada boeddhisme

Boeddhistisch geest huisHoewel het Theravada boeddhisme technisch beschouwd kan worden als een filosofie in plaats van een religie (er is geen ‘God’), is het Thaise boeddhisme doordrenkt met vele spirituele overtuigingen die waarschijnlijk het gevolg zijn van aanhoudende animistische en hindoeïstische overtuigingen van eeuwen eerder. Veel Thaise huizen en bedrijfspanden hebben een ‘geest huis’ voor de deur, waar offers gedaan worden om geesten te kalmeren die anders misschien hun huizen of werkplekken innemen. Bij nieuwe huizen of bedrijven komen vaak boeddhistische monniken langs om deze te zegenen. Thaise mensen branden vaak wierook en doen gebeden voor Boeddha-beelden en een groot aantal hindoeïstische goden wiens heiligdommen verspreid liggen over Bangkok en het platteland.

Andere religies

De tweede grootste godsdienst in Thailand, de islam, wordt beoefend door slechts ongeveer 4% van de bevolking, de meerderheid van de Thaise moslims woont in de meest zuidelijke provincies in de buurt van de Maleisische grens. Andere religies in Thailand zijn het Hindoeïsme, het Confucianisme, Taoïsme en het Christendom, die meestal beoefend wordt door mensen in Bangkok, waar multi-culturele burgers wonen van Indiase, Chinese, Japanse en Europese afkomst.

Gerelateerde artikelen

  • Cultuur

    Het Boeddhisme speelt een grote rol in de Thaise manier van leven.

  • Feestdagen & festivals

    Veel feestdagen en festivals zijn van spirituele aard in Thailand.

  • Etiquette & gewoontes

    Thaise gewoontes met betrekking tot monniken en tempelbezoek.