Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


De Thaise Monarchie

Thailand werd sinds de 13e eeuw geregeerd door absolute koningen van verschillende rijken en het duurde tot 1932 dat het een constitutionele monarchie werd. Dit systeem is vergelijkbaar met die van het Verenigd Koninkrijk, waarin de Thaise koning fungeert als staatshoofd en spiritueel leider van het land, maar geen absolute politieke autoriteit uitoefent.

Koning Bhumibol Adulyadej (Rama IX)

60ste verjaardag van de kroning van koning BhumibolDe huidige koning van Thailand, Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej (Rama IX) is de negende van het Thaise koning Huis van Chakri, die Thailand heeft geregeerd sinds de stichting van Bangkok door koning Phutthayotfa Chulalok (Rama I) in 1782. Z.M. Koning Bhumibol werd geboren in de Verenigde Staten, in Massachusetts. Zijn vader diende niet als koning van Thailand, maar studeerde aan de Universiteit van Harvard. Z.M. Bhumibol besteeg de troon als koning van Thailand in 1946 na de dood van zijn broer en is sindsdien s werelds langst regerende vorst en de langst regerende Thaise koning in de geschiedenis van Thailand.

Hoewel de koning van Thailand weinig directe macht heeft, is Koning Bhumibol volgens de grondwet een symbool van nationale identiteit en eenheid. De Thaise koning geniet dan ook enorme populairiteit, respect en morele autoriteit die hij heeft uitgeoefend bij een paar zeldzame gevallen om de politieke crisis op te lossen die de nationale stabiliteit hebben bedreigd. De laatste jaren heeft hij echter vastgehouden aan een meer hands-off benadering, om zo de Thai te leren hun meningsverschillen op een vriendschappelijke manier op te lossen voor het welzijn van hun land.

Koninklijke verering

De Thaise koning en de leden van de koninklijke familie zijn diep vereerd door de Thaise mensen voor de hartstochtelijke inzet van de koninklijke familie voor het welzijn van haar volk. In Thailand gaat respect voor de koninklijke familie verder dan gemiddeld, het is zelfs beschermd door de wet. Het is niet alleen sociaal onaanvaardbaar om leden van de Koninklijke Familie in diskrediet te brengen, het is ook nog eens strafbaar volgens de wet wegens majesteitsschennis. Veel Thai dragen geel om hun koning te erenAls je naar de film gaat in Thailand wordt voor aanvang het volkslied gespeeld en staat iedereen op of stil. Ook wordt iedere dag om 8 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds het volkslied gespeeld in overheidsgebouwen, op de radio en tv, op scholen en in bus- en treinstations. De liefde en bewondering voor het koningshuis tref je verder overal aan in Thailand: langs langs wegen, in gebouwen, huizen, overal zie je portretten van de koning of koningin. Sinds de 60e verjaardag van het bewind van de koning in 2006 is het dragen van een geel shirt op maandag om respect te betuigen aan de koning modieus geworden.

De officiële residentie van de koning, de Grand Palace, en zijn traditionele residentie, Chitralada Palace, zijn gevestigd in Bangkok (waar de koning een agrarisch onderzoekscentrum ingesteld heeft), maar normaal gesproken verblijven de koning en koningin op Klai Kangwon Villa in de badplaats van Hua Hin.