Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Geschiedenis

Gravering van de Golf van Siam

Thailand heeft een lange, trotse geschiedenis die vrij goed gedocumenteerd is. In de loop der eeuwen hebben zich tal van volkeren zich gevestigd binnen de grenzen van het moderne Thailand, waaronder stammen van Mon, Khmer en het meest recent de etnische Tai uit Zuid-China.


De eerste koninkrijken

De vroegste mogendheden waren het Dvaravati-koninkrijk (6de – 11de eeuw v.C.), het Srivijaya-koninkrijk (7de – 13de eeuw) en het Khmer-rijk (9de – 13de eeuw), alle sterk beïnvloed door de Indiase cultuur en religie. Echter, de geschiedenis van Thailand zoals we die nu kennen is begonnen toen de koninkrijken van Lan Na (Chiang Rai / Chang Mai) en Sukhothai, de eerste echt onafhankelijke Thaise koninkrijken, hoogontwikkelde samenlevingen vestigden in het Noorden op de centrale laagvlakte van Thailand in de 13e en 14e eeuw. Het Koninkrijk van Ayutthaya, die sterk beïnvloed werd door de Khmer van Angkor, veroverde uiteindelijk het naburige Sukhothai en domineerde de regio voor de komende paar honderd jaar. Helaas werden eerst Chiang Mai en daarna Ayatthaya overspoeld door Birmaanse invallers, die het kapitaal van Lan Na enkele eeuwen bezetten en Ayatthaya hebben geplunderd, waardoor het centrale Thaise Koninkrijk genoodzaakt werd zich verder naar het zuiden te verplaatsen en een nieuwe hoofdstad op te richten in Thon Buri, naarbij Bangkok.

De Chakri-dynastie

Na de kortstondige Thon Buri periode (1767 – 1772), werd er een nieuwe hoofdstad opgetrokken aan de Chao Phraya-rivier, en de eerste van de huidige lijn van Koningen, Rama I van de Chakri-dynastie, vestigde de moderne hoofdstad Krung Thep (Bangkok) en begon daarmee de Ratanakosin periode van de Thaise geschiedenis.
De handige diplomatieke leiding in de 19de eeuw van de koningen Mongkut (Rama IV) en Chulalongkorn (Rama V) was verantwoordelijke voor het handhaven van een opmerkelijke 700 jaar in de Thaise geschiedenis, waarin het koninkrijk nooit officieel werd gekoloniseerd door buitenlandse mogendheden als Frankrijk en Engeland.
In 1932 kwam er een einde aan de monarchie en in 1939 veranderde de voormalige militair Phibun Songkram de naam van het land van Siam in Thailand. Sinds 1946 staat Thailand onder toezicht van koning Bumibol Adulyadej (Rama IX van de Chakri-dynastie), een zeer geliefde koning. Vanwege politieke woelingen laat een volwaardige democratie echter langer op zich wachten dan economisch succes.

Meer over de geschiedenis van Thailand: