Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Thais Eten & drinken

Voedsel verkopers bij de floating market, Bangkok

Het Thaise eten staat bij veel mensen bekend als pittig, maar eigenlijk is het gebaseerd op een evenwicht tussen verschillende smaken, waaronder pittig, zuur, zoet, zout en bitter. Een kenmerkend aspect van Thais eten is het gebruik van verse kruiden en specerijen alsmede het gebruik van gefermenteerde vissaus in bijna elk gerecht.


Er zijn echter ook regionale verschillen in het Thaise eten te vinden, die te wijten zijn aan de invloeden van buurlanden als China, Laos, Birma en Maleisië. Hoewel sommige Thaise restaurants gespecialiseerd zijn in specifieke gerechten, hebben de meeste een enorm menu met Thaise en westerse gerechten op de kaart.

Voor de meeste Thai is eten een informele en sociale aangelegenheid. Of het nu gaat om een huwelijk, begrafenis, een tuinfeest of een festival, samen eten speelt altijd een hoofdrol. Thaise maaltijden worden in de meeste gevallen in ‘familie-stijl’ geserveerd, wat betekent dat er gezamlijke schalen in het midden van de tafel worden gezet in de volgorde waarop de keuken deze kan bereiden. Thais hebben vaak de neiging om (te) veel eten te bestellen om genereus over te komen. Lees meer over Thaise etiquette >

Rijst

Voor Thais is rijst het basisvoedsel en ze eten dit dan ook bij de meeste maaltijden, van ontbijt tot dessert. Als je in het Thais zegt dat je honger hebt of wil eten, zeg je letterlijk: ‘ik wil rijst eten’. Het is dan ook niet verrassend te weten dat Thailand ‘s werelds grootste exporteur van rijst is en dat er vele soorten zijn met hun eigen karakteristiek en smaak.
Thaise jasmijn rijstDe meest populaire Thaise rijst-soort is jasmijn rijst, een zoetgeurende langkorrelige rijst-soort die hoort bij Thailand. Gestoomde jasmijn rijst is de beste rijst om de meeste gerechten, waaronder Thaise curry, te begeleiden, maar ook de duurste. Daarom serveren de meeste restaurants Khao Suoy, ‘mooie rijst’, een witte variëteit die groeit in overvloed.

Khao pad, ‘gebakken rijst’, wordt vaak gemaakt met gebakken varkensvlees of kip, peper en vissaus, meestal met restjes Khao Suoy.

Khao Tom is een populair ontbijt gerecht en is een zoute pap-achtige soep die wordt gekookt met varkensvlees en knoflook.

Khao Niaw, ‘plakkerige rijst’, wordt met de hand gegeten bij gerechten met invloeden uit het noord-oosten, zoals gegrilde kip (gai yang) en pittige papaja salade (som tam). ‘Sticky rice’ is ook een cruciaal ingrediënt in één van de favoriete Thaise desserts, namelijk kleverige rijst met mango.

Hoofdgerechten

Hoewel noodle gerechten heel gebruikelijk zijn in Thailand (een invloed van Chinese migranten), worden de meeste Thaise gerechten roergebakken of gegrild geserveerd met rijst. Vis (plaa), varkensvlees (muu), rundvlees (neua) en kip (kai) worden allemaal bereid in een verscheidenheid van manieren, maar meestal worden ze in hapklare stukken roergebakken met diverse kruiden, zoals knoflook, chili en/of basilicum. Vis en kip worden vaak gegrild of gebakken, vis meestal gekookt en geserveerd in z’n geheel.

Thaise Curry en soep

Thaise groene curryAangezien Thais maaltijden doorgaans in de ‘familie-stijl’ geserveerd worden, waarbij alle gasten de voorgerechten delen, wordt een Thaise curry of soep meestal ook besteld bij een maaltijd. De samenstelling van iedere Thaise curry varieert sterk, waarbij sommige curry’s duidelijk soep-curry’s zijn. De meeste Thaise curry’s zijn echter op basis van kokosnootmelk, sommige pittiger dan anderen. Gaeng Massaman, is een milde curry met pinda’s en aardappelen; Gaeng Kiaw Wan (Thaise groene curry) is gemiddeld pittig en Gaeng Daeng (rode curry), ook wel bekend als Gaeng Huisdier (pittige curry), is een dunnere, uiteraard pittiger optie. Tom Kha, een milde kokossoep, vervaagt de lijnen tussen soep en curry en Tom Yam Kung, een typisch Thaise soep, is vaak zeer heet.

Thaise curry’s zijn doorgaans bedoeld om over rijst te scheppen, en soepen worden geserveerd in kleine bakjes om uit te eten. Hoewel sommige curry’s en soepen geserveerd worden zonder vlees voor vegetariërs, maken veel Thaise koks gebruik van vissaus in alle gerechten als de Thaise vervanger voor zout.

Thaise noedels

In tegenstelling tot de typische Thaise gerechten, die worden geserveerd voor gemeenschappelijk gebruik, worden de meeste Thaise noedel gerechten gezien als individuele gerechten. Hoewel sommige restaurants Thaise noedel gerechten serveren, Pad Thaimet name Pad Thai noodles, worden noodels vaker geserveerd en gegeten bij straatstalletjes die gespecialiseerd zijn in de Thais noodle gerechten. Thaise noedels komen in een grote verscheidenheid van vormen en maten, waaronder ‘kleine’ (sen lek), ‘grote’ (sen yai), ‘engelenhaar’ (sen mee) en ‘extra grote’ (gway tiow). De meeste Thaise noedels worden gemaakt van rijst, maar eiernoedels (ba mee) en op groene bonen gebaseerd glasnoedels komen ook vaak voor.

Behalve Pad Thai zijn rad naa en gway tiow roergebakken noedels geserveerd met rundvlees, kip of varkensvlees. Specerijen zoals gedroogde pepers, vissaus, azijn en suiker zijn altijd beschikbaar om het naar je eigen smaak aan te passen.

In andere gevallen worden Thaise noedels normaliter geserveerd in soep, hetzij met pittig rood varkensvlees (moo daeng), kip (op het bot), en af en toe gestold varkensbloed. In tegenstelling tot de meeste Thaise gerechten, die worden gegeten met vork en lepel, worden Thaise noedels meestal gegeten met stokjes en lepel, een weerspiegeling van de Chinese oorsprong van de keuken.

Thaise desserts

Khao niaw mamuang (Kleefrijst met rijpe mango)Je zou het misschien niet zeggen als je de slanke lijven van vele Thais ziet, maar Thaise mensen houden er van desserts te eten. Zowel traditionele Thaise desserts als westerse, inclusief taart en ijs zijn geliefd. Traditionele Thaise desserts zijn vrij zoet, en worden voornamelijk gemaakt van verschillende combinaties van rijst, kokosmelk en suiker, samen met een paar schijnbaar minder voor de hand liggende dessert ingrediënten, zoals mais of bruine bonen.

Fruit komt ook vaak voor in Thaise desserts en wordt meestal in plakjes gesneden geserveerd. Mango met kleverige rijst en bedekt met zoete kokosmelk is een populair dessert.

Thaise salade

Een Thaise salade is vaak één van de pittigste Thaise gerechten en wordt vaak besteld als één van de vele gemeenschappelijke gerechten in een maaltijd. Een Thaise salade wordt over het algemeen gemaakt van rauwe groenten gemengd met chili, limoen en vissaus, hoewel sommige salades, zoals Yam Neua (Thaise rundvleessalade) vlees bevatten. Som Tam (pittige papaya-salade) Som Tam is de internationaal meest erkende Thaise salade, maar heeft feitelijk gezien zijn oorsprong uit Laos. Deze salade is vooral populair in het noord-oosten van Thailand, waar deze zeer pittig bereid wordt. Som Tam bestaat voornamelijk uit geraspte papaya en wordt vaak geserveerd met gegrilde kip (gai yang).

Yam som-o is een mildere salade, dat is gebaseerd is op de pomelo, een vrucht die lijkt op een grapefruit, maar minder zuur is. Yam som-o wordt meestal geserveerd met geraspte kip.

Andere salades zijn o.a. Yam Neua, een Thaise rundvlees salade met tomaat en ui, en Yam Wonsan, een glas noedels en garnalen salade.

Thais fruit

Thailand is zonder twijfel een land van vruchten. Door het hele land zie je verkopers tientallen verschillende gekoelde vruchten verkopen. De meest bekende fruitsoorten zijn de banaan, ananas, watermeloen en papaya. Meer exotisch zijn de dragon fruit, chompu, doerian en jackfruit.

Doerian - 'smells like hell, tastes like heaven'De dragon fruit is een grote, vreemd uitziende vrucht met een roze stekelige huid aan de buitenkant en van binnen zacht wit vlees dat lijkt op een kiwi. De chompu is een verfrissende peervormige vrucht die een beetje smaakt als een waterige appel. De penetrante geur van de doerian en haar zachtere neef de jackfruit, vereisen een verworven smaak. De geur van de doerian is zo sterk dat je bij veel gebouwen een ‘geen doerian’ bord ziet hangen!

De mango wordt zowel rijp en sappig als onrijp en tergend zuur gegeten, waarbij de laatste op typisch Thaise wijze ondergedompeld wordt in een mengsel van suiker en chili.

Verder zijn er nog tientallen andere exotische Thaise vruchten, beschikbaar per seizoen, en altijd redelijk geprijsd.

Drank

Gezien het warme klimaat in Thailand is het verstandig om veel water te drinken. Het kraanwater is niet geschikt om te drinken, maar het ijs is over het algemeen veilig in Thailand en flessen water zijn overal goedkoop verkrijgbaar.

KokosmelkFruit smoothies en vruchtensappen zijn beide erg populair in Thailand. Smoothies worden gemaakt van vers fruit en suikersiroop vermengd met ijs. Kokosmelk is een andere veilige optie aangezien de kokosnoot gewoon opengebarsten is aan de bovenkant en geserveerd wordt met een rietje.

Thaise ijsthee wordt geserveerd met gecondenseerde melk, waardoor het een roze-oranje kleur en zoete smaak krijgt. Thaise ijskoffie (oliang) is een sterke zwarte koffie veruit superieur aan de Nescafe die vaak geserveerd als ‘koffie’ in vele restaurants. Als je echt behoefte hebt aan een snelle kop koffie vind je in heel Thailand, met name in Bangkok, vele Starbucks.

Met het hoge alcoholgehalte van de Thaise bieren hoeft u niet bang te zijn voor eventuele ziektekiemen. De bekendste Thaise biermerken zijn Singha (uitgesproken als ‘Sing’), Chang (wat betekent olifant) en Leo. Daarnaast zijn er vele importbieren verkrijgbaar, waaronder Heiniken.

De Red Bull Energy Drink is in Thailand uitgevonden en is bij iedere 7-11 verkrijgbaar voor 10 Bath. Er zijn nog andere lokale merken waarvan de smaken sterk uiteen lopen.
Lees verder: Thaise kookles >