Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Politiek

Opening van het parlement in Bangkok

De Thaise regering is gebasseerd op een Constitutionele Monarchie die vrij gelijkaardig is aan dat van het Verenigd Koninkrijk, waar een premier fungeert als hoofd van een parlementaire regering en de Thaise koning functioneert als staatshoofd.


Constitutionele Monarchie

Deze regeringsvorm bestaat in Thailand sinds 1932 na bijna 700 jaar van complete heerschappij door verschillende lijnen van Thaise koningen. De huidige Thaise koning, Zijne Majesteit Koning Bhumibol Aduyadej (Rama IX) is de regerende vorst van de Chakri-dynastie, die Thailand geregeerd heeft sinds de val van Ayutthaya en de oprichting van de Rattakosin periode. De alom gerespecteerde Thaise koning fungeert als spiritueel leider van het land en als staatshoofd, maar hanteert geen absolute politieke autoriteit.

De Thaise regering wordt gevormd door een coalitie van politieke partijen onder leiding van een minister-president. Hoewel Thailand talloze staatsgrepen heeft ondergaan sinds er een constitutionele monarchie is en de Thaise politiek een omstreden zaak is, blijft de Thaise bevolking politiek actief en stelt het hoge waarde aan hun toch zwakke democratie.

Meer over de politiek in Thailand: