Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Flora & fauna

Tropisch regenwoud, Phang Nga provincieDe planten en dieren in Thailand zijn zowel uniek als divers. De geografie van Thailand, die zich uitstrekt van het Maleisische schiereiland tot de bergen van het vasteland van Azië, biedt een verscheidenheid aan klimaten en dus een diversiteit aan planten-en diersoorten.

Ondanks dat een meerderheid van Thailand is omgebouwd voor de landbouw door de eeuwen heen, bedekt natuurlijk bos nog steeds ongeveer 25% van de oppervlakte van Thailand. Thaise bossen bestaan voornamelijk uit moesson bos en regenwoud, die worden onderscheiden door de hoeveelheid neerslag die er valt. Moessonwouden bestaan bovendien doorgaans uit bladverliezende of hardhout bomen, die hun bladeren laten vallen tijdens het droge seizoen om water te besparen. Thailand’s meest bruikbare hardhout is teak.

De regenwoud zones zijn meestal bedekt met groenblijvende bomen, hoewel een groot deel van Thailand een aanzienlijke overlap heeft en het is niet ongewoon om bamboe, kokospalmen en bananenbomen te vinden door het hele land. In de laaggelegen kustgebieden tref je mangroven en rotan in overvloed.

Orchideeën

Thaise orchideeënIn aanvulling op de bovengenoemde Teak, is Thailand beroemd om zijn grote verscheidenheid aan groenten en bloemen-dragende bomen en planten, waarvan de meest iconische de orchidee is, de nationale bloem van Thailand en te zien in veel logo’s in heel Thailand. Er zijn zo’n 27.000 variaties van de orchidee in Thailand, maar deze worden door illegale pluk in het wild helaas tamelijk zeldzaam. Voor de export worden er miljoenen orchideeën gekweekt, wat begon in de jaren vijftig. In de jaren tachtig kwam de export tot bloei toen de eerste orchideeënfarms werden opgezet. In 1991 werd er voor $80 miljoen geëxporteerd, maar tegenwoordig is dat minder omdat de vraag met name in Japan is afgenomen.

Exotische dieren

Thaise olifantAlhoewel er door de aantasting van hun habitat er een vermindering is van de populaties van exotische dieren in Thailand, is er nog steeds een grote verscheidenheid aan inheemse soorten. De meest iconische van allemaal is de olifant, waarvan zo’n 1.000 in het wild blijven, meestal binnen de Nationale Parken in Thailand. Enkele van de grotere zoogdieren zijn de tijger, luipaard, Maleisische Sun Bear, sambar herten, otters en civet kat. Klimdieren omvatten de gibbon en vele soorten van apen. Er zijn ook schapen, geiten, runderen, tapirs, wilde runderen, wilde zwijnen en een breed scala van slangen, waaronder de cobra. Krokodillen, hagedissen en schildpadden zijn ook zeer talrijk en vissen zijn er in overvloed in de rivieren en kustwateren.

Vogels

Ten slotte zijn er meer dan 900 soorten inheemse broedvogels, of die migreren naar Thailand. Vogelspot-tours zijn bijzonder populair in het Sam Roi Yot National Park en Khao Sok, die de thuisbasis is van zes soorten neushoornvogels.