Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Koning Chulalongkorn Dag in Thailand

Kransen bij het beeld van Koning Chulalongkorn

23 oktober is ieder jaar een Nationale feestdag in Thailand die gemarkeerd wordt als ‘Koning Chulalongkorn Dag’ of ‘Wan Piyamaharaj’. Deze dag herdenkt het overlijden van Koning Chulalongkorn, Koning Rama V, die geldt als één van Thailand’s meest vereerde koningen. Hij zorgde voor verschillende belangrijke hervormingen in Thailand, zoals bijvoorbeeld op het gebied van het opleidingssysteem, militaire zaken en de afschaffing van de slavernij.

Wie was Koning Chulalongkorn?

Koning Chulalongkorn

Koning Chulalongkorn was de vijfde monarch van Siam van de Chakri-Dynastie. Hij was de zoon van Koning Mongkut (Rama IV) en de grootvader van de huidige Koning van Thailand, Z.M. Koning Buhumibol Adulyadej (Rama IX).


Koning Chulalongkorn de Grote was de zoon van Koning Rama IV of Koning Chomklao en Koningin Thepsirinthara. Hij werd geboren op 20 september 1853, genaamd als Prins Chulalongkorn. Op 9 jarige leeftijd werd hij door zijn vader benoemd tot Krommuan Pighaneshavarasurasangkash en later tot Kromkhun Pinit Prachanath op zijn dertiende. Op 11 november 1868 werd hij op 15 jarige leeftijd bekroond tot Koning, nadat zijn vader op 1 oktober 1868 overleed aan malaria. Tijdens zijn jonge jaren als Koning zou Si Suriyawongse, de meest machtige overheidsfunctionaris destijds, optreden als regent.


De jonge Chulalongkorn was een enthousiaste koning die verlangde naar hervormingen. Hij studeerde verschillende kunsten en wetenschappen zoals Bestuurskunde, Archeologie, Pali, Engels, Militaire Wetenschappen, wapengebruik en techniek. In 1870 bezocht bij Singapore en Java en Brits India tijdens 1870-1872 om de administratie van de Britse kolonies te zien. Hij bezocht de administratieve centra van Calcutta, Delhi en Bombay begin 1872. Deze reis was later de bron van zijn ideeën en de methodologie van de modernisering van Siam. Koninklijke tradities zoals het uniform, kapsel en publieke optredens werden aangepast aan de Westerse manier.


Gedurende de korte periode van 15 september tot 11 oktober 1873 werd Chulalongkorn verordend als Boeddhistische monnik en daarna opnieuw gekroond op 16 oktober 1873.

Waarom hij zo geliefd is

Koning Chulalongkorn wordt beschouwd als een van de grootste koningen van Thailand. Zijn regeerperiode van 1868 tot 1910 werd gekenmerkt door uitgebreide sociale en economische ontwikkeling, waaronder de afschaffing van de slavernij. Ook is hij bekend om zijn vurige Thaise nationalisme, en zijn vaardigheden om de dreiging van het Europese kolonialisme af te weten, ondanks het feit dat grote delen van Siam destijds werden afgestaan aan de Europeanen.


Koning Chulalongkorn slaagde erin te voorkomen dat Thailand gekoloniseerd werd door vriendschappen uit te breiden en veel te reizen naar westerse landen als Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. Hierdoor is Thailand het enige land in de Zuid-Oost-Azië regio dat nooit gekoloniseerd is.


Verder was Koning Chulalongkorn de eerste Koning die de Koninklijke Princes naar Europa stuurde om te studeren. Tijdens zijn bewind mocht het werk van radicale schrijvers voor het eerst gepubliceerd worden, waar deze eerst verboden werden.

Afschaffing slavernij

Koning Chulalongkorn is misschien wel het meest bekend geworden om zijn afschaffing van de slavernij. In 1900 verklaarde de Arbeidswet dat alle werknemers betaald zouden moeten worden. Alle slaven in Thailand werden bevrijd zodat zij niet werkloos zouden worden.


De belangrijkste koninklijke bijdrage hieraan was de aankondiging van de Slavernij Afschaffings Acte, die Chulalongkorn de ‘Beloved Great King’ van alle mensen van Siam maakte.


In het begin van zijn regeringsperiode was meer dan een derde van de Thaise bevolking slaaf. Dit was zo door de eindeloze continuïteit van slaafnakomelingen. Ze waren allemaal slaven voor de rest van hun leven en kinderen van slaven werden ook slaven.

Koning Chulalongkorn Dag

Zijne Majesteit Koning Chulalongkorn overleed op 23 oktober 1910 op 57-jarige leeftijd. Hij regeerde 42 jaar over het toenmalige Siam. Tijdens Chulalongkorn Dag op 23 oktober tonen vele Thai hun respect voor de grote monarch door kransen te leggen bij het ruiters standbeeld op het Royal Plaza in het Dusit District. Een groot gedeelte van dit deel van Bangkok werd gebouwd tijdens het bewind van Koning Chulalongkorn en draagt ​​een architecturale mix van Thaise en Europese stijlen die kenmerkend zijn voor dit tijdperk.


Naast de ceremonie op het Royal Plaza zullen er bij alle andere standbeelden van Koning Chulalongkorn door heel Thailand kleinschalige plechtigheden plaatsvinden. De meeste bedrijven zullen werken als normaal, maar overheidsinstanties zijn gesloten tijdens deze dag.