Loy Krathong (of Loi Krathong) is één van de vele traditionele festivals van Thailand. Het is een avond waarop de Thais respect betuigen aan de godin van het water Mae Phra Khongkha, door drijvende kaarslichten te water te laten. Sommigen geloven dat ze dit doen om vergeving te vragen voor de dingen die ze de rivieren aan hebben gedaan tijdens het afgelopen jaar.
Viering
Loy Krathong wordt gevierd tijdens de volle maan van de 12de maand in de Thaise maankalender en valt meestal in november in de westerse Gregoriaanse kalender. Hoewel Loy Krathong een volksfeest is, wordt het niet gemarkeerd als een feestdag is in Thailand.
Het woord ‘Loy’ betekent letterlijk ‘drijven’ en ‘Krathong’ een ‘vlot’. Het vlot wordt traditioneel gemaakt van de delen van een bananenboom stam en is zo’n hand span in diameter groot. Door de jaren is brood of piepschuim een alternatief materiaal geworden voor het vlot.
Het vlot van brood werd ingevoerd om het milieu te beschermen omwille van het feit dat het hebben van een groot aantal vlotten kan leiden tot een enorm watervervuilingsprobleem. Daarom werd ingenieus het vlot van brood bedacht wat niet alleen beter is voor de gebruiker, maar uiteindelijk ook voor de vissen en andere dieren in het water. Alle vormen van vlotten worden versierd met onder andere uniek gevouwen bananenbladeren, kaarsen, bloemen en wierookstokjes.
In samenwerking met de traditie creëren ambtenaren van de overheid, bedrijven en andere organisaties grotere en mooi versierde vlotten en worden er competities georganiseerd. Vuurwerk en schoonheidswedstrijden zijn slechts enkele van de vele activiteiten tijdens het festival.
Oorsprong
Er wordt gezegd dat Loy Krathong oorspronkelijk in Sukhothai is begonnen, maar onlangs hebben geleerden ontdekt dat het ontstaan is tijdens de Bangkok-periode. Geschriften van ZM Koning Mongkut (Rama IV) uit 1863 geven aan dat Thaise boeddhisten het van oorsprong Brahmaanse festival hebben overgenomen als onderdeel van hun ceremonie om de oorspronkelijke Boeddha, Siddharta Gautama te eren. Naast het vereren van de Boeddha met licht, vertegenwoordigd door de kaars op het vlot, vertegenwoordigt het drijvende vlot het loslaten van alle wrok, woede en andere vormen van negatieve gevoelens, waardoor men een fris nieuwe leven kan beginnen. Ook knippen mensen hun haren en nagels en voegen deze toe aan het vlot als een symbool van het loslaten van de slechte delen van zichzelf.
Koningin Noppamas schoonheidswedstrijden
De schoonheidswedstrijden die bij het festival horen zijn ook bekend als de ‘Koningin Noppamas Wedstrijden’. Volgens de legende van het verhaal was Noppamas een partner van Sukothai koning Loethai in de 14e eeuw en de eerste persoon ooit die een versierd vlot liet drijven.
Volg ons:
Facebook Twitter Google+ Pinterest Instagram RSS Feed