Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Songkran: zo geniet je van ‘s werelds grootste watergevecht

Songkran: zo geniet je van ‘s werelds grootste watergevecht

Als je tijdens het Thaise nieuwjaar festival Songkran buiten bent in Thailand, is het vrijwel onvermijdelijk om niet nat te worden. Hier geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel kunt genieten van Songkran.

Wat is Songkran

Maar wat is Songkran eigenlijk? Het wordt vaak aangeduid als ‘s werelds grootste watergevecht, dat drie dagen duurt. Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar en heeft zich van een zuiver religieus evenement ontwikkeld tot een groots feest ter ere van het water in het warme seizoen. Het duurt ieder jaar van 13 tot en met 15 april, alhoewel het in sommige Thaise steden langer kan duren.


Op de eerste dag van de festiviteiten gaan veel families en vrienden naar tempels en gieten ze water over elkaar als een zegen. Maar ook bezoeken ze tempels waar ze, als een symbool van reiniging en zuivering, water over de Boeddhabeelden gieten. In de loop der jaren heeft het gooien met water zich ontwikkeld tot een groot landelijk water gevecht met vele festivals en partijen.

Waar kun je Songkran het beste vieren?

Songkran wordt bijna overal in Thailand wel gevierd, maar Chiang Mai, in het noorden van Thailand, heeft een reputatie voor de wildste Songkran festiviteiten.


In Bangkok behoren Khao San Road en Silom Road tot de meeste populaire plekken om Songkran te vieren, voor zowel de lokale bewoners als toeristen, maar watergevechten vinden op vele straten in Bangkok plaats. Wil je een meer traditionele kant van Songkran ervaren, zonder de chaotische watergevechten, bezoek dan een van de vele tempels in Bangkok.

Zeven gevaarlijke dagen

Helaas is er ook een keerzijde aan alle feestvreugde. Tijdens de dagen rond Songkran vallen er ieder jaar de meeste dodelijke slachtoffers op de Thaise wegen, wanneer veel mensen terug gaan naar hun woonplaats op het platteland. Men spreekt daarom wel van de ‘Zeven gevaarlijke dagen’ van Songkran. Vorig jaar overleden er naar verluidt 322 mensen tijdens Songkran en raakten 3.225 mensen gewond. Hierbij was dronkenschap in het verkeer verantwoordelijk voor 36% van alle ongevallen, en waren in 79% van alle gevallen motoren erbij betrokken. Wees dus extra alert als je tijdens Songkran gaat rijden.

Tips om Songkran te vieren

Songkran vieren

Heb je nog niet eerder Songkran in Thailand gevierd, dan geven we je hieronder een aantal tips voor als je de straat op gaat:

Gebruik schoon en koud water

Vul je waterpistool tijdens Songkran met schoon en koud water uit de kraan. Warm water wordt niet op prijs gesteld (kamertemperatuur is prima), en gezien hoe warm het buiten is, zullen de meeste mensen het niet erg vinden om ijskoud water over zich heen te krijgen. Zolang er maar geen stukjes ijs in zitten.

Waterpistolen zijn OK, hoge druk spuiten niet

Tijdens de watergevechten kun je gebruik maken van waterpistolen, emmers water, plastic bekers (voorkom glas) of zelfs tuinslangen. Om veiligheidsredenen worden hoge druk spuiten of slangen verboden, en wanneer je deze wel gebruikt, kunnen deze in beslag worden genomen en kun je een fikse boeten ontvangen.

Dames, wees voorzichtig

Helaas kunnen sommige Songkran feestvierders onder de invloed van alcohol iets te handtastelijk worden bij dames, dus wees op je hoede voor zwervende handen als je buiten gaat spelen.

Wit poeder

Songkran vieren

Door iemand nat wit poeder in je gezicht aangebracht krijgen wordt beschouwd als een leuke manier om Songkran te ervaren. Het poeder is een beetje als een ‘zegen’, dat zelfs bij je blijft als je kleren zijn opgedroogd.

Kleding

Zoals gezegd is het onvermijdelijk om niet nat te worden tijdens Songkran, dus kun je je hier maar beter voor kleden. Ten eerste is witte kleding niet handig, tenzij je vol vertrouwen bent wat er onder die kleren zit. Draag ook geen dikke stoffen, zoals jeans, want deze zullen zwaar en ongemakkelijk worden wanneer ze nat worden. Alleen in je bikini de straat op gaan is echter ook geen goed idee. Een t-shirt, een zwembroek en slippers zijn prima.

Draag een bril

Songkran vieren

Het dragen van een zwembril of veiligheidsbril is niet zo’n gek idee tijdens Songkran. Het beschermt je ogen tegen waterstralen en het water is ook niet altijd even schoon, wat kan leiden tot irritatie van de ogen en infecties.

Je waardevolle spullen drooghouden

Probeer tijdens Songkran zo min mogelijk waardevolle spullen bij je te dragen, maar als je toch bijvoorbeeld je telefoon bij je wilt houden, zorg dan dat deze in een waterdichte tas zit. Er worden hersluitbare plastic tasjes verkocht waarin je bijvoorbeeld je geld en telefoon in kunt stoppen. Houdt deze echter wel goed bij je, en stop deze onder je kleren.

Zonnebrandcrème

Songkran valt in de heetste periode in Thailand, en dus is de zon meestal flink aanwezig. Probeer je in te smeren met watervaste zonnebrandcrème en draag bijvoorbeeld een hoed of pet tegen de zon.

Ten slotte

Let er op dat de Skytrains (BTS) en metro’s (MRT) airconditioning hebben, evenals taxi’s of hotels. Als je druipnat van het watergevecht terug naar je hotel wilt, kan dit een behoorlijke shock zijn voor je zintuigen. Een handdoek kan dus wel handig zijn als je klaar bent met watergooien.


Behalve in Thailand, wordt er medio april ook in andere landen in Zuidoost-Azië Nieuwjaar gevierd met water. Onder andere in Myanmar, Cambodja en Laos.


Reageren