Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Vuurgevecht bij grens met Cambodja

Vuurgevecht bij grens met Cambodja
Thaise en Cambodjaanse soldaten hebben vandaag op elkaar geschoten bij het grensgebied in de buurt van de 11e-eeuwse Preah Vihear tempel. Tijdens het twee uur durende vuurgevecht zijn ten minste twee Cambodjaanse soldaten en een Thaise dorpeling omgekomen, de laatste in een oude vete over land rond de 900-jaar oude hindoe-tempel

De dodelijke slachtoffers waren de eerste in het gemilitariseerde grensgebied sinds een jaar geleden, toen een Thaise soldaat werd doodgeschoten. De diplomatieke spanningen tussen de Zuidoost-Aziatische buurlanden over de 11e-eeuwse Preah Vihear tempel zijn hierdoor weer aangewakkerd. De Cambodjaanse Minister van Buitenlandse Zaken Hor Namhong heeft aangegeven dat Cambodja een klacht bij de VN-Veiligheidsraad gaat indienen, omdat het Thailand beschuldigt van binnenvallen in Cambodjaans grondgebied.

Beide partijen beschuldigden elkaar van het afvuren van het eerst schot in het betwiste gebied rond Preah Vihear, een met jungle bedekte helling opgeëist door beide landen. De afgelopen jaren zijn hier verschillende dodelijke schermutselingen geweest.

Tags:

Reageren