Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Thaise oppositie wint verkiezingen

Thaise oppositie wint verkiezingen
De grootste oppositiepartij in Thailand, Pheu Thai, heeft de parlementsverkiezingen met grote meerderheid gewonnen. De partij van Yingluck Shinawatra won 265 van de vijfhonderd zetels in het parlement en de 44-jarige zakenvrouw wordt daarmee de eerste vrouwelijke premier van Thailand.

Yingluck Shinawatra is de zus van voormalig premier Thaksin Shinawatra, die sinds 2006 in ballingschap in Dubai woont. Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet en wil graag terugkeren naar Thailand. Thaksin heeft een naar eigen zeggen politiek gemotiveerde gevangenisstraf bij verstek opgelegd gekregen. Een nieuwe termijn als premier van Thailand ziet hij echter niet zitten, hij wil met ‘pensioen’.

De huidige premier Abhisit Vejjajiva heeft aangekondigd af te treden als partijleider van de Democraten. De Democratische Partij, die ruim drie jaar aan de macht was, gaat in de oppositie.

Coalitie

De Pheu Thai Partij beschikt zelf al over 265 van de vijfhonderd zetels in het parlement, maar met de overeenkomst met de andere partijen wordt die steun uitgebreid tot 299 zetels.

Tags:

Reageren