Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Tsunami-alarm Indische Oceaan

Tsunami-alarm Indische Oceaan
Er heeft zich een aardbeving met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter voorgedaan voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. Deze zware beving heeft voor een tsunami waarschuwing gezorgd in de Indische Oceaan.

De beving deed zich rond half tien (half twee ‘s nachts lokale tijd) voor, op ongeveer 495 km van Banda Aceh, de provinciehoofdstad, op 33 kilometer diepte. De beving werd gevoeld in Singapore, Thailand en India.

Hoewel het volgens de autoriteiten nog niet bekend is of er een tsunami opgewekt zal worden, adviseren ze om ‘gepaste maatregelen’ te nemen. Aardbevingen van een dergelijke omvang hebben volgens de autoriteiten het potentieel om een wijdverspreide vernietigende tsunami te veroorzaken, die van invloed kunnen zijn langs de gehele kustlijn in de Indische Oceaan.

Het Thaise rampen-management kantoor meldt dat mensen langs de West-kust van de Andaman provincie waarschuwingen in acht moeten nemen en rekeningen moeten houden met evacuatie.

Tsunami in 2004

In 2004 vond er ten westen van Sumatra een aardbeving met een kracht van 9,3 op de schaal van Richter plaats, die een enorme tsunami veroorzaakte. De vloedgolven troffen toen zelfs de kust van Oost-Afrika en kostte naar schatting zo’n kwart miljoen mensen het leven.

De aardbeving vond toen echter plaats op 10 kilometer diepte, een stuk ondieper dan nu.

Tags:

Reageren