Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Verjaardag van de Koning

Verjaardag van de Koning

Op 5 december vieren we in Nederland Sinterklaas, maar in Thailand viert men op deze dag de verjaardag van Koning Bhumibol Adulyadej. Z.M. Koning Buhumibol Adulyadej (Rama IX) is de huidige regerende koning van Thailand, de langst regerende koning in de Thaise geschiedenis en de langst regerende huidige staatshoofd ter wereld.


De koning is geboren op maandag 5 december 1927 en wordt dit jaar 85 jaar oud. Deze dag zullen veel Thai een geel shirt dragen, omdat geel de kleur is van maandag, de dag waarop de Koning is geboren. Vorige maand werd de verjaardag van de Koning al deels gevierd tijdens de Royal Barge Processie op de Chao Phraya rivier.

Vaderdag

Een groot deel van de Thaise bevolking ziet de Koning als een vaderfiguur en daarom geldt zijn geboortedag ook als Vaderdag in Thailand. Al sinds 9 juni 1946 dient hij als spirituele leider van zijn volk en staat hij symbool voor stabiliteit en hoop voor een land dat vaak opgeschrikt wordt door politieke onrust. De Koning en de leden van de koninklijke familie worden door de Thaise bevolking daarom diep vereerd voor de hartstochtelijke inzet voor het welzijn van haar volk.

Waar de Verjaardag van de Koning vieren in Thailand

De Thaise Koning zal ‘s ochtends een zeldzame publieke verschijning maken op het Mukkhadej balkon van de Ananta Samakhom Throne Hall bij het Royal Plaza. De laatste keer dat hij hier verscheen was in juni 2006, toen er honderd duizenden mensen zich verzamelden op het Royal Plaza. Om een goede plek te krijgen met zicht op het balkon zullen waarschijnlijk veel Thai al voor zonsopkomst of de nacht ervoor naar het Royal Plaza gaan.


Trooping of the Colours in Bangkok

De Koning zal rond 10:30 uur verschijnen op het balkon, nadat de Minister President en andere hoogwaardigheidsbekleders zich rond 9:30 uur hebben verzameld in de tuin voor de Throne Hall. Dat is het moment waarop de ‘Wisseling van de Wacht’ of ook wel de ‘Trooping of the Colours‘ zal plaatsvinden. Tijdens deze parade zullen 2.000 leden van deRoyal Guards marcheren over Ratchadamnoen Avenue richting het Royal Plaza in kleurrijke ceremoniĆ«le uniformen en busbies, in de kleuren paars, blauw, groen, geel en wit.


Je kunt aanwezig zijn bij dit evenement, maar je wordt geadviseerd om met het openbaar vervoer te komen, aangezien een aantal wegen rondom het Royal Plaza gesloten zullen worden. Wil je het balkon zien waarop de Koning zal verschijnen, dan kun je het beste vroeg naar het Royal Plaza gaan en een verrekijker of zoomlens meenemen. Langs Ratchdamnoen Nok Avenue tot aan Sanam Luang en ook elders in Bangkok zullen grote beelschermen geplaatst worden met beelden van het evenement. Ook zal dit door diverse Thaise TV-zenders uitgezonden worden.


‘s Avonds zullen veel mensen terugkeren naar Ratchdamnoen Nok Avenue om de verlichting en de tentoonstellingen over de Koning te zien. Ook zijn er gratis optredens voor publiek bij Sanam Luang. Om 7:19 uur zal de Minister-President een kaars ceremonie uitvoeren bij Sanam Luang, voor het verlichtte Grand Palace, gevolgd door vuurwerk. Ook in de rest van Thailand zullen er diverse vuurwerk shows gehouden worden ter ere van de verjaardag van de Koning.


Reageren