Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Van Bangkok naar Siem Reap reizen

Van Bangkok naar Siem Reap reizen

Zou jij je reis naar Thailand graag willen combineren met een bezoek aan Cambodja, om hier de tempels van Angkor te zien? In dit artikel geven we je handige informatie voor het maken van een reis van Bangkok naar Siem Reap in Cambodja.


De busreis van Bangkok in Thailand naar Siem Reap in Cambodja bestaat uit twee delen. Als eerste zul je naar Aranyaprathet bij de grens met Cambodja moeten reizen. Aangezien auto’s of bussen niet de grens over mogen, zul je na de grens weer een nieuw vervoermiddel moeten regelen om van Poipet, bij de Cambodiaanse grens naar Siem Reap te komen.

Van Bangkok naar Aranyaprathet

Per bus

Duur: Zo’n 5 uur en 30 minuten
Kosten: Eerste klas 207 ฿, Tweede klas 160 ฿


Er vertrekt om het half uur een bus naar Aranyaprathet vanaf de noordelijke bus terminal, de laatste rond 18:00 uur. Er vertrekken dagelijks ook vijf bussen naar Aranyaprathet vanaf de oostelijke bus terminal bij Ekkamai, voor 200 ฿. De bustijden hiervoor zijn: 06:15, 08:30, 10:30, 12:30 en 16:30.


Vanaf de Suvarnabhumi Airport bus terminal gaan er dagelijks twee bussen naar Aranyaprathet, om 07:15 en 09:45. Een kaartje voor deze bus kost 187 ฿.

Per mini-van

Duur: 3 tot 4 uur
Kosten:: 230 ฿ (januari 2013)


De snelste manier om van Bangkok naar Aranyaprathet bij de grens met Cambodja te reizen, is per mini-van. Deze vertrekken vanaf het Victory Monument (Anusawaree Chaisamorapoom) in Bangkok en rijden om de 30 of 45 minuten. De eerste vertrekt om 05:30 uur en de laatste om 18:30 uur. Een kaartje kun je direct bij het loket kopen. Deze vind je aan het uiteinde van de BTS-loopbrug, waar je aan de rechterkant de trap naar beneden moet nemen. Het loket bevindt zich onder het viaduct van de snelweg (zie onderstaande foto). Als je grote bagage bij je hebt, kan het zijn dat je hier 80 ฿ extra voor moet betalen.

Loket voor mini-van naar Cambodja

Per trein

Duur: 5 uur en 40 minuten
Kosten: 48 ฿, alleen Derde klas beschikbaar


Vanaf het Hua Lampong treinstation in Bangkok vertrekken er dagelijks twee treinen naar Aranyaprathet. Eén om 05:55 uur, die aankomt om 11:35 uur en één om 13:05 uur, die om 18:05 uur aankomt. Taxi’s bij het treinstation kunnen je naar de grens brengen. Houd er rekening mee dat de douane om 20:00 uur sluit.

Grensovergang Thailand-Cambodja

De grensovergang van Aranyaprathet in Thailand naar Poipet in Cambodja bestaat eigenlijk uit drie delen. Als eerste moet je het Thailand verlaten bij de Thaise douane. Deze vind je rechts van de markt in Aranyaprathet. Mensen die je hier een visum voor Cambodja proberen te verkopen kun je negeren, dit hoef je pas te regelen nadat je de Thaise grens over bent gegaan.

Visum voor Cambodja

Kosten: $35 en 100฿


Nadat je de stempel in je paspoort hebt gekregen dat je Thailand hebt verlaten, dien je je visum voor Cambodja aan te schaffen. Hiervoor is een kantoor rechts van de grote toegangspoort naar Cambodja (zie onderstaande foto), waar je een document in moet vullen en een pasfoto moet afgeven. De prijs voor het visum bedraagt $20 of 800 ฿ plus 100 ฿.

Visumkantoor in Poipet

Nadat je je visum hebt ontvangen kun je aansluiten in de rij voor ‘Arrivals’ (zie onderstaande foto). Hier moet je nog eens een aankomst -en vertrekkaart invullen en krijg je de stempel in je paspoort. Vervolgens kun je Cambodja binnentreden in Poipet. Ook hier sluit de douane om 20:00 uur.

Douane in Poipet

Van Poipet naar Siem Reap

Eenmaal in Poipet staan er bussen klaar die je kostenloos naar een transfer station brengen. Je hebt hier de keuze om een taxi of bus naar Siem Reap te nemen.

Per taxi

Duur: 1,5 tot 2 uur
Kosten: $12 per persoon


De snelste manier om van Poipet naar Siem Reap te reizen is per taxi. Bij een groep van vier personen kost dit $12 per persoon. Reis je alleen, of met minder dan 4 personen, dan is het dus handig om deze taxi te delen. De taxi zal je ergens bij een tuk-tuk halte in Siem Reap afzetten. Deze tuk-tuks zullen je gratis naar je hotel brengen als je een reservering hebt, maar ze zullen ook andere hotels aan je aanbieden. Ook zullen ze je aanbieden om je gedurende je verblijf in Siem Reap rond te rijden langs de tempels. Je kunt hier op ingaan, maar je kunt het ook afwijzen en je alleen naar het hotel laten brengen.

Per bus

Duur: 2 uur en 30 minuten
Kosten: $9


De bus doet er iets langer over om Siem Reap te bereiken en je zult moeten wachten totdat deze vol genoeg is om te vertrekken.

Handige tips

  • Als je nog geen dollars bij je hebt, kun je deze in Aranyaprathet nog halen. Aan het einde van de markt zit een bank.
  • Het is niet nodig om van te voren geld naar Cambodiaanse Riel om te wisselen. Je kunt overal met dollars betalen en er zijn genoeg pinmachine’s in Siem Reap aanwezig om dollars op te nemen. 1 dollar staat gelijk aan 4000 Riel. Als je met dollars betaald, zul je kleine bedragen in Riel terugkrijgen.
  • Zorg ervoor dat je je Riels zo veel mogeljk opmaakt in Cambodja, aangezien je deze niet terug kunt wisselen naar bijvoorbeeld dollars.
  • Vergeet niet een pasfoto mee te nemen voor je visum. Je kunt het visum ook krijgen zonder pasfoto, maar hiervoor moet je dan extra betalen ($1 of 100 baht).
  • De tempels van Angkor liggen aardig ver uitelkaar, dus het kan handig zijn om alvast een tuk-tuk te regelen die je de volgende dag rondbrengt.

3 reacties op ‘Van Bangkok naar Siem Reap reizen’

  1. Stephanie schreef:

    Hi,
    Super handige tips staan er op deze site!
    Wel heb ik nog 2 vragen:

    1. Ik zie dat de douane om 20:00u sluit. We nemen de trein vanuit Bangkok om 13:05. Zijn we dan nog wel op tijd om door de douane te gaan?

    2. Hoeveel extra moet je betalen voor je visum als je geen pasfoto hebt?

  2. Stephanie schreef:

    Oh, en nog een vraag. Is het mogelijk vanuit Siem Reap naar Koh Chang te reizen?

  3. Alfons schreef:

    Hoi Stephanie,

    Om je vragen te beantwoorden:

    1. Als er geen vertragingen zijn, moet de trein rond 18:05 aankomen in Aranyaprathet. De grens ligt zo’n 6km ten zuid-oosten van de stad, je kunt een tuk-tuk (60 baht) of songthaew (15 baht) nemen of een taxi. Laat je rechtstreeks naar de grens brengen en ga niet in op aanbiedingen om een visum te kopen. De rit naar de grens duurt ongeveer 15 minuten. Gemiddeld duurt het zo’n uur om de Thaise grens over te gaan, maar ‘s avonds kan het rustiger zijn. Het is wel krap, maar het zou moeten lukken om door de douane te komen. De meeste mensen die de middag trein nemen overnachten echter in Aranyaprathet.

    Als je de middag trein neemt, probeer dan in de laatste wagon te gaan zitten, welke meestal rustiger is zodat je meer beenruimte hebt. En probeer aan de noord-kant te gaan zitten, hier zit je in de schaduw.

    2. 100 baht of $1.

    3. Ja, er zijn bussen beschikbaar van Siem Reap naar Koh Chang ($13-$15) of je kunt een taxi nemen ($30-$35 naar de grens, 2,200 baht naar Koh Chang).

Reageren