Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Chinees Nieuwjaar in Thailand vieren

Chinees Nieuwjaar in Thailand vieren

Op zondag 10 februari 2013 wordt in heel Thailand het Chinees Nieuwjaar gevierd. De festiviteiten duren in totaal drie dagen en beginnen al op zaterdag 9 februari.

2013 Jaar van de Slang

Het jaar 2013 zal in het teken staan van de Slang. De slang is het zesde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. De slang is het symbool van Yin-energie, wat koel en vrouwelijk is.


Het slangenjaar 2013 zal gekenmerkt worden door de elementen water en vuur, wat spanning aangeeft. Echter staat dit jaar ook voor creativiteit, slim onderhandelen en het effecief inzetten van alle potenties. Het nieuwe Jaar van de Slang zal terugkeren naar de essentie, loslaten wat niet meer werkt (zoals een slang haar oude huid afwerpt), en het nieuwe omarmen.

Waar Chinees Nieuwjaar vieren in Thailand?

Aangezien ruim 10 procent van de Thaise bevolking Chinese voorouders heeft, heeft de Thai een bijzondere band met China. In Thailand leven in totaal meer dan 9 miljoen Chinezen en veel Chinezen uit China en Hong Kong zullen tijdens Nieuwjaar naar Thailand reizen voor een bezoek aan vrienden en familie. De Thaise immigratie-autoriteiten verwachten ten minste 100.000 Chinezen die speciaal naar Thailand komen om het Chinese Nieuwjaar te vieren.


In vrijwel alle grote steden in Thailand zullen evenementen en festivals plaats vinden, maar de beste plek om het Chinese Nieuwjaarsfeest te zien is in Yaowarat Road in ‘s werelds grootste Chinatown in Bangkok.


Tijdens het festival vinden er vele culturele optredens plaats, zoals drakendansen en leeuwendansen en zal er veel vuurwerk worden afgestoken. Traditioneel dragen de Chinezen tijdens het Nieuwjaarsfeest rode kleding en worden de straten versierd met rode slingers en lampions. De kleur rood wordt gebruikt, omdat dit volgens de legende de draak Nian kon verdrijven. Andere tradities zijn het vereren van goden met een groot familiemaal, elkaar cadeau’s geven in rood pakpapier, ramen en deuren openen om middernacht om het oude jaar het huis uit te laten en op nieuwjaarsdag mag niemand iets van een ander lenen.


Andere plekken waar het Chinees Nieuwjaar o.a. gevierd wordt is op Phuket (15-17 februari), Chiang Mai (Warorat Market, 10-11 februari) en Suphan Buri (Museum of the Descendants of the Dragon, 8-12 februari).

Video van Chinees Nieuwjaar in BangkokReageren