Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Nederlandse geschiedenis in Ayutthaya bij Baan Hollanda

Nederlandse geschiedenis in Ayutthaya bij Baan Hollanda

In 2004 bracht Koningin Beatrix samen met kroonprins Willem-Alexander een bezoek aan Thailand om de 400 jaar lange relatie tussen Thailand en Nederland te vieren. Tijdens dit staatsbezoek zijn zij samen met de Thaise prinses Maha Chakri Sirindhorn naar de locatie in Ayutthaya gegaan waar de Nederlanders in 1608 een VOC-handelspost vestigden.

Baan Hollanda

Tijdens haar bezoek aan de Nederlandse handelspost schonk Koningin Beatrix aan de Thaise Koning Bhumibol het ‘Baan Hollanda‘ museum, welke in april dit jaar haar deuren opende voor publiek. Het museum is gelegen aan de Chao Phraya rivier net buiten het oude centrum van Ayutthaya, op de plek waar vroeger de Nederlandse handelspost zich bevond. De kleurrijke en interactieve tentoonstelling in het museum laat de al 400 jaar lange relatie tussen Thailand en Nederland zien. Je leert er bijvoorbeeld waarom de Nederlandse VOC schepen hier naartoe kwamen en hoe ze er leefden.


Naast deze tentoonstelling is er ook een ‘Dutch Water Showcase‘, waarin het Nederlandse water management gedemonstreerd wordt. Een thema wat in Thailand zeer aan de orde is, gezien de overstromingen die er vaak zijn voorgekomen.


Nadat je het museum hebt bekeken, kun je buiten op het terras genieten van een echte kop Nederlandse koffie en kun je in de shop van het museum terecht voor typisch Nederlandse souvenirs, zoals Delfts blauw keramiek en houten klompen.


Het Baan Hollanda museum is van woensdag tot en met zondag geopend van 09:00 tot 17:00 uur en de entree bedraagt 50 baht. Voor meer informatie kun je kijken op www.baanhollanda.org.


Reageren