Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Koh Tarutao: De laatste archipel van Thailand

Koh Tarutao: De laatste archipel van Thailand

De relaxte eilanden van de Tarutao archipel in het diepe zuiden van Thailand zijn de laatste Thaise eilanden die zijn ontsnapt aan ontwikkelaars. De 51 eilanden vormen samen het Koh Tarutao Marine National Park en beslaan een oppervlakte van 1.490 vierkante kilometer aan zee, stranden en jungle in de Andamanse Zee.


De eilandengroep ligt voor de kust van de provincie Satun, in Zuid-Thailand, maar ligt nog dichterbij het Maleisische eiland Pulau Langkawi. Het park bestaat uit twee eilandgroepen: Tarutao en Adang-Rawi en werd op 19 april 1974 een officieel Nationaal park. De naam van het park is een verbastering van de oorspronkelijke Maleise naam ‘Pulau Tertua’ wat ‘het oudste eiland’ betekend.

Geschiedenis

Het park werd opgericht in 1974 en in 1982 vermeld als één van de oorspronkelijke ASEAN Heritage Parks. Ook werd het park in 1990 voorgelegd voor opname op de Werelderfgoedlijst, maar dit ging niet door omdat de UNESCO een beter beheer van het gebied wilde zien.


Wie nu een wandeling maakt over de zilveren zandstranden van Koh Tarutao kan moeilijk geloven dat dit kleine stukje paradijs vroeger een beruchte gevangenis was. In de late jaren ’30 van de vorige eeuw werden hier politieke gevangenen vastgehouden tot 1948. De ondoordringbare malaria-moerassen en haaien in de zee maakten het destijds vrijwel onmogelijk om te ontsnappen en naar het vaste land te zwemmen.


Na de Tweede Wereldoorlog werd het gevangenis kamp achter gelaten om af te brokkelen en naam de jungle de overhand. Tegenwoordig leven er op Koh Tarutao meer apen dan mensen en is de enige moderne ontwikkeling op het eiland een cluster bungalows die door de overheid worden gerund bij het Ao Pante Malakka strand.

Koh Lipe

Even ten westen van Koh Tarutao ligt het eiland Koh Lipe waar zich ooit een nederzetting van Maleisische zeezigeuners bevond. Tegenwoordig vind je hier tal van goede bungalows waar je heerlijk kunt genieten van de tropische idylle van zon, zee en zand tussen de tenen. Duikers kunnen in de omgeving van Koh Lipe afdalen naar een reeks van rotsformaties die manta’s, walvishaaien en andere prachtige zeedieren bevatten. Vanaf Koh Lipe kun je een korte boottocht maken in vrijwel iedere richting en uitkomen op een verlaten eiland waar geen enkele voetafdruk in het zand te vinden is.


De eilanden worden erg goed onderhouden door de rangers van het Nationale park, die hun best doen de Tarutao archipel zo veel mogelijk in stand te houden zoals het was nadat de laatste gevangenen hier aan het einde van Tweede Wereldoorlog vertrokken. Wil je een ultieme Robinson Crusoe ervaring meemaken, overweeg dan om te gaan slapen op de afgelegen stranden van Ao Son, Ao Makham en Ao Taloh Udang, waar je alleen neushoornvogels en krab-etende makaken als gezelschap zult hebben.


Reageren