Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Interview: Reisorganisatie Thailand online

Interview: Reisorganisatie Thailand online

Een reisorganisatie waar wij zeer enthousiast over zijn is Riksja Travel. Ze bieden bouwstenen en individuele rondreizen aan over de hele wereld waar hun passie voor reizen vanaf straalt. Ook Thailand is één van hun bestemmingen, onder het label Thailand online. Aan Thailand reisspecialist Mara stelden we onlangs een aantal vragen.


Kun je kort iets vertellen over hoe Thailand online is ontstaan? Sinds wanneer bieden jullie reizen naar Thailand aan?


Inmiddels al weer veertien jaar geleden was oprichter Marius op zoek naar een organisatie waar hij een individuele reis kon maken naar zijn eigen wensen. Hij kon niks vinden en besloot toen zelf, vanaf zijn zolderkamer een nieuw reisconcept te ontwikkelen, waarbij je met bouwstenen, korte reiselementen, je eigen route kunt samenstellen. Thailand was de eerste bestemming van Riksja Travel, maar inmiddels bieden we heel veel bestemmingen over de hele wereld aan.


Waarom moeten reizigers juist bij jullie hun reis naar Thailand boeken? Waarin is Thailand online uniek ten opzichte van andere reisorganisaties?


Het bedrijf is gestart met de visie: van reizigers voor reizigers en zo werken we nog steeds. Zelf was ik eerst klant van Thailand online, voordat ik hier werkte en ik was zo onder de indruk van de organisatie, dat ik besloot te solliciteren. Stuk voor stuk hebben mijn collega’s en ik passie voor reizen en willen we onze klanten oprecht dezelfde ervaringen geven die we zelf opzoeken. Dat betekent dat we het contact met onze klanten voorop zetten, we houden het graag persoonlijk, luisteren goed naar wensen van onze reizigers én naar hun feedback op de reizen die ze met ons maken.


Met welke kernwaarden bieden jullie reizen naar Thailand aan? Waar moet een reis naar Thailand volgens jullie aan voldoen?


Thailand is een veel bezochte bestemming, met een aantal highlights die iedereen wil zien. Die slaan we dan ook zeker niet over, maar we doen wel ons best om die in een ander jasje te gieten. Zo slaap je tijdens de bouwsteen van de River Kwai niet in een massaal hotel in de stad, maar in drijvend huisje op de rivier of in een safaritent. Uitgangspunt is dat reizigers de kans krijgen het land echt te leren kennen; dat betekent met de lokale bevolking op pad, Thais leren koken en voor wie dat leuk vindt, slapen in een Thais dorp bij de mensen thuis.

Reisspecialist Mara in Thailand

Hoe flexibel zijn reizigers bij jullie bij het samenstellen van hun rondreis?


Klanten stellen zelf hun reis samen met bouwstenen: modules van een paar dagen waarin overnachtingen, vervoer en excursies zijn opgenomen. Zo bepaal je zelf welke plekken je gaat bezoeken en welke plaatsen je laat voor wat ze zijn. Ergens toch iets langer blijven dan de duur van de bouwsteen is ook geen probleem, op bijna alle plekken kunnen we nachten bijboeken. En heb je iets te vieren, of vind je het leuk om je reis nog een extra touch te geven, dan kunnen we ook upgrade accommodaties inplannen. Special Stays noemen we dat: hotels met iets extra’s. Dat hoeft niet altijd luxe te zijn, soms is het de fantastische locatie en een bijzonder uitzicht die een accommodatie bijzonder maken.


Welk advies zouden jullie iemand die voor het eerst naar Thailand reist mee willen geven?


Ik zou zeggen: niet piekeren, gewoon lekker gaan! Thailand is zo’n ontspannen en makkelijk land, dat eventuele zorgen over deze verre reis vaak totaal niet nodig zijn. Dat vinden we zelf, maar we horen het ook van onze reizigers als ze terugkomen. De Thai zijn bijzonder vriendelijk en helpen je graag als je er even niet uitkomt, vaak in prima handen-en-voeten-Engels. Nog een tip: plan in ieder geval één nachttrein in je reis. Een handige en goedkope manier om te reizen, maar vooral een bijzondere belevenis. Je hoeft echt niet bang te zijn dat de geiten door het gangpad lopen, de treinen zijn in Thailand goed verzorgd. Twee stoelen worden met knisperende lakens voor je omgetoverd tot horizontaal bed en door het geboemel van de trein zul je zien dat je een stuk beter slaapt dan in een vliegtuig.


Wat is jouw meest bijzondere ervaring in Thailand geweest tot nu toe?


Midden in het tropisch regenwoud van Khao Sok, in het zuiden van Thailand, ligt een meer waar je op kunt overnachten in een drijvend huisje. Een geweldige ervaring op zich, maar het heftige weer gaf het voor mij wel een heel bijzonder tintje. Tijdens de boottocht naar de huisjes toe voeren we door mistsluiers die boven het meer hingen. ’s Avonds, toen de olielampen uitwaren en de nachtelijke jungle ontwaakte, barstte er een oorverdovend onweer los. De donder weerkaatste met een enorm kabaal tegen de kalksteen rotsen rond het meer en de felle bliksem deed om de haverklap de contouren van de jungle oplichten. Nee, niet veel geslapen die nacht, maar het was voor mij onvergetelijk.

Khao Sok, in het zuiden van Thailand

Wat is jouw favoriete Thaise bestemming en waarom?


Ik kom heel graag in Bangkok. Het mag er dan chaotisch, beklemmend warm en druk zijn, er is zoveel te zien, te doen en te beleven. Tempels tussen de wolkenkrabbers, river cruises over de Chao Phraya rivier, maar ook traditionele longtailboten, markten waar de kippen nog net niet voor je neus geslacht worden, maar ook hypermoderne malls. Het contrast van het moderne Azië met het traditionele is juist zo interessant. En tijdens iedere reis bezoek ik heel graag een paar eilanden voor het relaxte tropische sfeertje. Het allerleukste is om te eilandhoppen met een longtailboot, een soort houten sloep met buitenboordmotor. De bootjes meren gewoon aan op het strand: slippers uit en door het water naar je beach hut waden.


Zijn er nog plekken in Thailand die je graag zou willen bezoeken en heb je al nieuwe reisplannen naar Thailand?


Onze productmanager is kort geleden uit Thailand terugkomen en was heel enthousiast over de paar dagen die ze in een Thais dorp heeft doorgebracht: slapen in een gastgezin, meelopen in het dagelijks leven van vissen vangen, palmbladeren vouwen, kokosnoten uit de palmen hakken. En dat alles zonder elkaar echt goed te verstaan maar met die beroemde Thaise glimlach. We hebben er meteen een bouwsteen van gemaakt en ik zou hem heel graag zelf beleven. Of misschien wordt het wel een heel andere reis: met een dochter van bijna drie en eentje die zich over een paar weken aandient, sta ik te trappelen om een reis met Thailand Kids te maken, ook onderdeel van Riksja Travel. Zelfde formule, afgestemd op de behoeftes van (jonge) gezinnen, dus hotels met zwembaden en een rustiger reistempo. Wat het ook wordt, ik ga er zeker weer naartoe, Thailand heeft iets verslavends.


Reageren