Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Yingluck eerste vrouwelijke premier

Yingluck eerste vrouwelijke premier
Yingluck Shinawatra is door het parlement van Thailand gekozen als eerste vrouwelijke premier van het land. In de stemming, die op TV werd uitgezonden, kreeg ze de steun van meer dan de helft van de parlementariƫrs. Bij de verkiezingen in Thailand begin juli, haalde haar partij Puea Thai 265 zetels, een absolute meerderheid in het parlement. De Democratische Partij van Abhisit behaalde niet meer dan 159 zetels.

De 44-jarige zakenvrouw is de 28e premier van Thailand en de eerste vrouw op de hoogste politieke positie. Yingluck is de zus van oud-premier Thaksin Shinawatra, de in 2006 verdreven miljardair die werd afgezet door een militaire coup

Yingluck behaalde bij de stemming in het parlement 296 van de 500 stemmen. Drie parlementariƫrs stemden tegen de benoeming van Yingluck, 197 onthielden zich van stemming. Voordat de nieuwe premier officieel aan de slag kan in haar nieuwe functie, moet ze eerst nog benoemd worden door koning Bhumibol Adulyadej. Dit zal waarschijnlijk binnen enkele dagen gebeuren.

Puea Thai heeft een coalitie met vijf andere partijen. Samen hebben ze 300 van de 500 zetels.

Tags:

Reageren