Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Yingluck ontbindt parlement maar treedt niet af

Yingluck ontbindt parlement maar treedt niet af

De Thaise premier Yingluck Shinawatra laat het parlement van het land ontbinden en wil op 2 februari nieuwe verkiezingen houden. Ondanks de aanhoudende protesten van de oppositie is ze niet van plan om af te treden.


De aankondiging van premier Shinawatra volgde op massale protesten tegen de regering. In een televisietoespraak kondigde ze aan dat ze nieuwe verkiezingen wil houden, om zo de macht terug te geven aan het Thaise volk. Ondanks deze aankondiging van de nieuwe verkiezingen gingen de protesten maandag door. Oud-president Sethep Thaugsuban zegt dat de protestbeweging niet uit is op nieuwe verkiezingen. Volgens hem zou een ongekozen volksraad het land moeten besturen en moet Shinawatra aftreden.


In 2011 won Shinawatra de verkiezingen in Thailand met overmacht. Met name van de arme bevolking van Thailand kreeg ze toen veel steun.


In Bangkok betoogden maandag zo’n 100.000 mensen. Ze riepen Shinawatra op te vertrekken en de invloed in te dammen die haar broer, oud-premier Thaksin Shinawatra, achter de schermen uitoefent. Volgens Sethep Thaugsuban gaan de protesten voorlopig hoe dan ook door. “Wij hebben ons doel nog niet bereikt. Het ontbinden van het parlement is niet ons belangrijkste doel”, zei hij.


De afgelopen weken leidden demonstraties tegen Yingluck tot dodelijke confrontaties. De betogingen begonnen uit verzet tegen een amnestiewet. Daarmee zou Thaksin Shinawatra terug kunnen keren uit ballingschap zonder dat hij een gevangenisstraf voor corruptie hoeft uit te zitten.

Tags:

Reageren