Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Alles wat je moet weten over de ‘Bangkok Shutdown’

Alles wat je moet weten over de ‘Bangkok Shutdown’

De anti-overheid demonstranten van de People’s Democratic Reform Committee (PDRC) hebben een stillegging van de Thaise hoofdstad gepland op maandag 13 januari. Vanaf 9:00 uur lokale tijd, zullen zij zes belangrijke kruispunten in Bangkok gaan bezetten bij: Victory Monument, Siam Square, Ladprao, Ratchaprasong, Lumpini Park en Asoke.


Oorspronkelijk waren de demonstranten van plan om 20 kruispunten te gaan sluiten, maar hebben zij ingekort tot zes. Daarnaast zullen zij zich weer gaan richten op het regeringscomplex op Chaeng Wattana Road. Ze hebben beloofd om de buslijnen, skytrain of metro niet te verstoren en zullen uit de buurt blijven van de luchthavens in Bangkok.


Op donderdag 9 januari is er een mars door het centrum van Bangkok gepland, waarbij zij mensen willen oproepen om zich bij hun aan te sluiten tijdens de ‘shutdown’ op maandag 13 januari. Ze zullen deze mars beginnen bij het Democratie Monument en vanaf hier met de klok mee gaan op onderstaande kaart. Ook zullen ze oversteken naar de Thonburi kant van de rivier.

Er is al een tijd geen massaal protest meer geweest in Bangkok en toeristen zeggen dat ze een rustige vakantie hebben gehad, zonder last te hebben gehad van demonstranten. Bangkok is een grote stad en het is relatief eenvoudig om uit de problemen te blijven door de plekken waar gedemonstreerd word te vermijden. Belangrijke toeristische attracties als het Grand Palace en Wat Phra Kaeo, Wat Po of Wat Arun zullen normaal gesproken gewoon toegankelijk blijven.


De leider van de protestbeweging is oud-president Suthep Thaugsuban, die de huidige Thaise regering wil verdrijven. De plannen van zijn ‘Bangkok Shutdown’ zijn niet bekend, maar deze stillegging zou wel eens vijf tot twintig dagen kunnen duren, aangezien hij heeft aangegeven door te zullen gaan met protesteren, totdat hij zijn doel heeft bereikt. Suthep heeft wel gezegd dat het een vreedzaam protest zal zijn en dat ze geen wapens zullen gebruiken.


Wat wel verontrustend is, is dat wanneer de stillegging niet zijn gewenste effect heeft, hij de inzet van de protesten zal verhogen om meer reactie van de regering uit te lokken. Volgens Thai Rath, zou hij zijn macht kunnen gebruiken om de BTS Skytrain en de MRT-metro’s stil te leggen. Suthep zegt dit echter niet van plan te zijn en zal zich alleen richten op overheidsgebouwen. Mogelijk zou hij ook de weg naar het Don Mueang vliegveld voor binnenlandse vluchten kunnen gaan bezetten, zoals hij eerder al deed. Op dit moment is het echter niet bekend hoe ver hij zal gaan. Reis je komende week naar Bangkok, volg ons dan via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Hieronder een kaart van de protestlokaties tijdens de Bangkok Shutdown:


Reageren