Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Grand Palace en Wat Phra Kaeo

De overdadig gedecoreerde Wat Phra Kaeo

Het Grand Palace en Wat Phra Kaeo

Het Grand Palace en Wat Phra Kaeo is één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in Bangkok. De hoofdingang is de Viseschaisri Gate op Na Phralan Rd. Laat je niet van de wijs brengen door Thai die zeggen dat het paleis gesloten is, want deze proberen je dan een tuk-tuk rit aan te smeren. Op boeddhistische feestdagen is een bezoek aan Wat Phra Kaeo gratis, maar is de rest van het paleis gesloten. Bij de entree prijs zit een gratis gids inbegrepen. De Koninklijke Pantheon is alleen toegankelijk voor publiek op 6 april, tijdens Chakri-dag. Je dient je aan bepaalde kledingvoorschriften te houden tijdens het tempelbezoek, wat betekent dat je geen korte rokjes of broeken mag dragen, geen mouwloze shirts en geen slippers of sandalen. Bij de ingang is passende kleding te huur.


Het Grand Palace complex, aan de oever van de Chao Phraya-rivier, beslaat een oppervlakte van meer dan 1,5 vierkante km. De bouw van dit opmerkelijke monument is begonnen in 1782 en heeft een architectonische plan dat bijna identiek is aan die van het Koninklijk Paleis in de voormalige hoofdstad van Ayutthaya.

Wat Phra Kaeo

De belangrijkste gebouwen zijn geclusterd rondom Wat Phra Kaeo, de Tempel van de Smaragden Boeddha. Het heilige Smaragden Boeddha-beeld is het meest vereerde boeddha-beeld in Thailand. De glinsterende schittering van het zonlicht dat terugkaatst op het gekleurde glas mozaïek aan de buitenkant van Wat Phra Kaeo creëert een prachtige eerste indruk als je Grand Palace bezoekt. Wat Phra Kaeo werd gebouwd door Rama I in navolging van de koninklijke kapel in Ayutthaya.


De bot (het belangrijkste gebouw in de wat) is gebouwd op een marmeren platform met een fries van 112 vergulde garudas (half mens, half vogel) die naga’s (slangen) vasthouden. Machtige, bronzen singhas (leeuwen) fungeren als de deur bewakers. In de tempel, kijkt de Smaragden Boeddha neer op de verzamelde menigte vanaf een hoge, verlichte positie boven een grote gouden altaar. Tegenover de Boeddha zijn aan drie zijden tientallen andere vergulde boeddhabeelden, die de verlichting van de Boeddha voorstellen toen hij aan de kwade Mara (god van de dood) werd onderworpen, de laatste verleiding van de Boeddha en de onderwerping van boze geesten.


Rond de muren van het gearceerde klooster, waarvan Wat Phra Kaeo onderdeel is, vind je een doorlopende muurschildering van de Ramakien: de Thaise versie van de Indiase Ramayana. Er zijn in totaal 178 afdelingen, die voor het eerst werden geschilderd tijdens het bewind van koning Rama I, maar sindsdien een aantal keer zijn gerestaureerd.


Ten noorden van de bot, op een verhoogd platform, zijn het Koninklijke Pantheon, de Phra Mondop (de bibliotheek), twee vergulde stoepa’s, een model van Angkor Wat en de stupa. Bij de ingang van het Koninklijk Pantheon zijn vergulde kinarees. Op hetzelfde terras zijn er twee vergulde stoepa’s gebouwd door koning Rama I in nagedachtenis van zijn ouders. De Mondop werd ook gebouwd door Rama I en wordt gebruikt om de boeddhistische geschriften onder te brengen. Aan de westkant van de Mondop is de grote stupa of chedi, met zijn ronde basis. Ten noorden van de Mondop is een model van Angkor Wat opgetrokken tijdens de regeerperiode van Koning Mongkut (1851-1868) toen Cambodja onder de Thaise suzereiniteit was.


Weer naar het noorden van de Koninklijke Pantheon is de aanvullende bibliotheek en twee viharns: Viharn Yod en Phra Nak. De eerstgenoemde is ingelegd met stukjes Chinees porselein.

De Chakri Mahaprasat Hall, Grand Palace

Grand Palace

Ten zuiden van Wat Phra Kaeo zijn de gebouwen van de Grand Palace, die een interessant contrast vormen ten opzichte van de gebouwen van de tempel. Als je door de kloostergangen loopt, zie je aan je linkerhand de in Franse stijl gebouwde Boromabiman Hall, die werd voltooid tijdens het bewind van Rama VI. De Amarinda Hall heeft een indrukwekkend, luchtig interieur, met dikke pilaren en vergulde tronen. De Chakri Mahaprasart, de ontvangsthal van het Paleis, staat voor een zorgvuldig gemanicuurde tuin met vormsnoei. Het werd gebouwd en bewoond door Rama V kort nadat hij was teruggekeerd van een reis naar Java en Singapore in 1876, en dat is duidelijk te zien: het gebouw is een nogal ongelukkige amalgaam van koloniale en traditionele Thaise stijlen van architectuur. Koning Chulalongkorn (Rama V) vond de overvolle Grand Palace te onderdrukkend en bouwde na een bezoek aan Europa in 1897 een nieuw thuis voor zichzelf bij Vimanmek in Dusit, waar de huidige Koning Bhumibol woont in het Chitralada Paleis. Het Grand Palace wordt nu alleen gebruikt voor staatsgelegenheden.


Naast de Chakri Mahaprasat is de verhoogde Dusit Hall, een koel en luchtig gebouw. In de buurt van de Dusit Hall is een museum (0900-1600, 50 ฿), die informatie biedt over de restauratie van het Grand Palace, modellen van het paleis en nog veel meer boeddha-beelden. Er is ook een verzameling van oude kanonnen, voornamelijk geleverd door Londense pistool gieterijen.


 • Adres
  • Th Na Phra Lan Road
 • Transport
  • Tha Chang (N9)
  • AC 503, 508 & 512, normaal 2 & 25
 • Website
 • Telefoon
  • 0 2222 6889
 • Entree
  • 250 ฿ voor Wat, paleis en Dusit Park
 • Openingstijden
  • dagelijks van 08:30 – 15:30

Reageren