Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Chao Phraya rivier

De Chao Phraya rivier

Chao Phraya rivier

De Chao Phraya rivier kronkelt als een slang door Bangkok en is de ware levensader van de stad. De ‘rivier der koningen’, zoals Koning Rama I de rivier noemde, heeft een rijke geschiedenis en nog steeds maken ruim 50.000 mensen dagelijks gebruik van de boten op de rivier.


Bangkok heeft dankzij de rivier en zijn vele kleinere kanalen (Khlongs) de bijnaam ‘VenetiĆ« van het Oosten’ gekregen. Met een riviertaxi bereik je gemakkelijk enkele van de meest populaire bezienswaardigheden in Bangkok, zoals het Grand Palace, Nationaal Museum en Wat Arun, die samen de ‘koninklijke mijl’ vormen. Op de rivier tref je naast rust, chaotische, moderne en traditionele, religieuze en seculiere, lelijk en sublieme, buitenlandse en inheemse plekken en dat maakt de Chao Phraya rivier zo evocatief.

Rivier Boten en ferries

Er zijn vijf openbare boot lijnen op de rivier, die allen geĆ«xploiteerd worden door de Chao Phraya Express Boat Company. Je vindt de vijf routes verspreid over een afstand van 21 kilometer: ‘lokale lijn’, ‘oranje’, ‘yellow’, ‘blauw’ en ‘groen-geel’. Deze boten varen dagelijks tussen 06:00 en 19:30 uur en zijn te herkennen aan de gekleurde vlaggen aan de achterzijde.


De ‘lokale line’ stopt bij alle 34 pieren, terwijl de andere vier lijnen alleen stoppen bij de geselecteerde pieren. De ‘oranje’ lijn vaart de hele dag en in het weekend, de andere lijnen stoppen rond 09:00 uur en beginnen opnieuw om ongeveer 16:00 uur. Bij de meeste grote pieren zijn er veerboten, waar je kunt oversteken voor zo’n 6 baht. Zo’n veerboot is bijvoorbeeld handig als je van het Grand Palace (Tha Chang pier) naar Wat Arun wilt gaan.


‘Toeristen boten’ zijn een andere optie, hiermee kun je onbeperkt reizen naar negen prominente pijlers voor 150 baht. Deze boten varen van 09:30 tot 15:00 uur en vertrekken om het half uur. Deze boten hebben een gids aan boord en je ontvangt bij je ticket een handige plattegrond van de rivier en de bezienswaardigheden. Een andere optie om de rivier te verkennen is het huren van een longtail-boot, waarbij je meestal ook een tocht door de khlongs van Bangkok maakt. Wil je de rivier ‘s avonds meemaken, dan is een diner cruise een goede keuze. Je kunt dan onder het genot van een diner de vele lichtjes langs de oevers bewonderen zoals de lichten op Wat Arun en de Rama IX-brug (‘s werelds langste aan een kant opgehangen brug).


  • Boten
    • dagelijks van 06:00 – 19:30

Reageren