Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Songkran 2013 vieren in Thailand

Songkran 2013 vieren in Thailand

Volgende week is het weer zover, dan wordt in heel Thailand het Thaise Nieuwjaar gevierd, oftewel Songkran! Er zullen van 12 t/m 21 april weer vele festiviteiten en traditionele optochten plaatsvinden door het hele land, waarbij veel water zal vloeien.


Songkran valt midden in de zomer, tijdens het droge seizoen, waarbij temperaturen soms wel op kunnen lopen tot 40°C. Traditioneel gaan Thai tijdens dit Nieuwjaarsfeest naar een tempel om hier Boeddha beelden te reinigen. Het ‘gezegende’ water wordt vervolgens gebruikt om zachtjes over de schouders van ouderen en familie te gieten voor goed geluk. Dit heeft zich echter geëvolueerd tot gigantische watergevechten, waarbij niemand droog blijft.

Waar Songkran vieren

Wil je het Thaise Nieuwjaarsfeest graag meemaken, probeer dan aanwezig te zijn op één van de onderstaande bestemmingen met aangegeven data.

Bangkok 12-16 april

In Bangkok zijn de populairste gebieden om Songkran te vieren Khao San Road (voornamelijk toeristen), Silom Road (voornamelijk Thai), RCA (Thaise jongeren) en voor Central World. Ook zullen er traditionele activiteiten, zoals Boeddha beelden reinigen en zand pagoda’s maken, plaatsen vinden bij tempels als Wat Po, Wat Saket en Wat Suthat. Op 12 april zal er Songkran Parade plaatsvinden vanaf het National Museum tot aan City Hall Plaza van 08:00 uur tot 14:00 uur.

Ayutthaya 13-16 april

Suphan Buri Songkran Festival 11-14 april

Chon Buri Songkran Festival 13-21 april

Phra Padaeng Songkran Festival, Samut Prakan Province 19-21 april

Chiang Mai Songkran Festival 7 -16 april

Sukhothai Songkran Festival 6-14 april

Thai – Lao New Year’s Merit Ceremony & Nakhon Phanom Songkran Festival 8-15 april

Top Isan Songkran, Dok Khun Festival 8-15 april

Isan Nong Khai Songkran Festival 6-17 april

Hat Yai Midnight Songkran 11-14 april

Phuket Beach 10-15 april

Nakhon Sri Thammarat’s Nang Dan Processie in Songkran 11-15 april

Tips om Songkran te vieren

Ben je tijdens Songkran in Thailand, dan hopen we dat je er veel plezier aan beleeft! De temperaturen zullen boven de 35 graden uitstijgen, dus zal dit waterfestival een goede manier zijn om even af te koelen. Hieronder geven we je nog een aantal tips om Songkran te vieren:


  • Als je tijdens Songkran naar buiten gaat, dan neem je deel aan het festival en zul je nat worden. Wordt dus niet boos als je water over je heen krijgt, of poeder in je gezicht krijgt gesmeerd. Dit hoort er bij, en hier ontkom je niet aan, tenzij je binnen blijft.
  • Op een aantal plaatsen zal tijdens Songkran geen alcohol worden geschonken.
  • Reis je in het verkeer, wees dan extra alert, aangezien veel Thai tijdens de vrije dagen veel alcohol drinken en vaak onder de invloed hiervan aan het verkeer deelnemen. Deze periode vallen de meeste verkeersslachtoffers in Thailand, dus wees voorzichtig!
  • Rijd je zelf een auto tijdens Songkran, doe de deuren dan goed op slot! Bij stoplichten zullen mensen proberen je deuren open te doen om je nat te maken.
  • Tijdens Songkran zul je wit poeder in je gezicht gesmeerd krijgen. Sommigen zullen eerst netjes toestemming vragen om dit te doen, maar veel ook niet. Probeer in ieder geval rustig te blijven en niet te bewegen, zodat je het poeder niet in je ogen krijgt.
  • Het is handig om een waterdicht tasje te kopen, die op veel plaatsen tijdens Songkran verkocht worden. Hierin kun je je geld, telefoon en eventueel een kopie van je paspoort in stoppen, zodat deze droog blijven.
  • Kijk uit als je een camera mee de straat op neemt. Beter nog gebruik je een camera die waterproof is.
  • Als je echt niet nat wil worden, neem dan niet de bussen met open ramen of tuk-tuk, maar een taxi of bus met airco. Ook winkelcentra zijn goede plekken om droog te blijven.

Reageren